Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya arvoden i politiken

SANDVIKEN21 600 kronor i månaden. Den ersättningen ska socialdemokraternas Klas Palmér få för att styra över Sandvikens kunskapsnämd enligt ett förslag till arvodeskommittén.

Övriga nämndordföranden föreslås få 17 280 kronor i månaden medan oppositionsråden får nöja sig med 12 960 kronor.
- Det är väldigt lite, säger folkpartiets Nils-Gunnar Kempe.
Vid årsskiftet inrättas en ny organisationsmodell i Sandviken. Sju nämnder ska ha ansvar för olika fackområden. I dag finns det 13 nämnder.

Förslag om halvtidslön
Gefle Dagblad har tidigare berättat om att nämndordförandena i Sandviken föreslagits få uppemot en halvtidslön i ersättning. Detta eftersom arbetsbördan beräknas bli större för de förtroendevalda - inte minst för ordförandena.
- Jag har tittat på hur stor omfattningen av arbetet kommer att vara, säger Ulf Gillström, den tjänsteman på kommunen som tagit fram arvodesförslaget.
Den riktiga tungviktaren blir kunskapsnämnden som med en budget på närmare 700 miljoner kronor om året och mer än 1 200 heltidstjänster blir kommunens näst största arbetsgivare. Socialdemokraternas kandidat till ordförande i nämnden är Klas Palmér och han föreslås bli halvtidsarvoderad.

Baseras på riksdagslön

Eftersom arvodena baseras på en riksdagslön - som i dag ligger på 43 200 kronor - blir hans ersättning rejäl, 21 600 kronor i månaden. Övriga nämndordföranden föreslås få en 40-procentig ersättning vilket motsvarar 17 280 kronor.
Ulf Gillström menar att förslaget väl följer valresultatet.
Oppositionen har dock tidigare protesterat mot den stora koncentrationen av makt - och arvoden - till socialdemokraterna.
Oppositionsråden föreslås få en ersättning på 30 procent, alltså 12 960 kronor i månaden.
Det är alldeles för lite, anser folkpartiets Nils-Gunnar Kempe. För hans del innebär ersättningen att han kan jobba med politiken två dagar i veckan.
- Vad kan man göra med det? säger han.

Mycket för s
Han hävdar att socialdemokraterna får oproportionerligt mycket av tiden - och ersättningen. Såväl ordförande som vice ordförande i nämnderna blir troligtvis socialdemokrater. Den som blir vice ordförande föreslås få en ersättning på 6 480 kronor i månaden vilket motsvarar 15 procent.
- Man borde plocka av viceordförandena tid och lägga över på oppositionsråden i stället, säger Nils-Gunnar Kempe.
Ledamöterna i arvodeskommittén ska nu diskutera förslaget inom partiet för att ta beslut i början av november. Slutgiltigt beslut om arvodena tas av kommunfullmäktige i december.

KARIN BERGKVIST