Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bagare satsar i Barrsätra

Nytt möter gammalt i Barrsätra hembageri sedan Birgitta och Linda Nordin tagit över bakningen. Under renoveringen i höstas låg verksamheten nere men i sommar blir det andra bullar.

Annons

Det luktar nybakat redan från första steget i trappan som leder ner till det gamla bageriets källarvåning på Barrsätragatan. En blandning av dofter från matbröd och sötare bakverk möter besökarnas näsor.

– Alla säger att det luktar så gott men när man står och jobbar i det hela dagarna uppskattar man det inte lika mycket, säger Birgitta Nordin.

Tillsammans med dottern Linda Nordin äger hon hembageriet sedan i februari. Årsundaborna drev tidigare ett kafé på hemorten men tvekade inte en sekund när bageriet i Sandviken blev till salu, trots de ekonomiska tiderna.

– Man måste våga chansa om man ska vinna. Och den här chansen ville vi inte sumpa eftersom den tidigare ägaren hållit fast vid det i 50 år, säger Birgitta Nordin.

– Vi har helt andra möjligheter här och helt annan utrustning. Nu kan vi baka flera plåtar samtidigt, tillägger Linda Nordin.

I det bakre utrymmet där degarna bearbetas och får jäsa har de nya delägarna inte behövt göra speciellt mycket. Hembageriets stora förändring ses i stället direkt innanför entrén där en vägg har rivits.

– Vi har skapat en kafémiljö som inte funnits tidigare här inne och ute i trädgården, så att kunderna kan njuta av bakverken och dricka kaffe på plats, säger Birgitta Nordin.

Nytt gäller även bakom glasrutan i kassan där bakverken till försäljning förvaras. Mor och dotter Nordin tror nämligen att egna kreationer är nyckeln till framgång.

– Vi är godisråttor själva. Man får gå på känsla vad som kan fungera ihop och prova sig fram när man skapar, säger Linda Nordin och nämner chokladkaka med kokoskola som framgångsrikt exempel.

– Men mest säljer större bakverk som äggkaka och längder. I Årsunda gällde mer mindre kakor styckvis, inflikar Birgitta Nordin.

Även i fortsättningen kommer hembageriet att bära sitt 50-åriga namn.

– Men jag tror inte att jag kommer stå här när bageriet fyller 100 år. Då kommer jag nog behöva dubbla rullatorer när jag ska servera, säger Birgitta Nordin och skrattar.