Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bagare satsar i Barrsätra

Nytt möter gammalt i Barrsätra hembageri sedan Birgitta och Linda Nordin tagit över bakningen. Under renoveringen i höstas låg verksamheten nere men i sommar blir det andra bullar.

Det luktar nybakat redan från första steget i trappan som leder ner till det gamla bageriets källarvåning på Barrsätragatan. En blandning av dofter från matbröd och sötare bakverk möter besökarnas näsor.

– Alla säger att det luktar så gott men när man står och jobbar i det hela dagarna uppskattar man det inte lika mycket, säger Birgitta Nordin.

Tillsammans med dottern Linda Nordin äger hon hembageriet sedan i februari. Årsundaborna drev tidigare ett kafé på hemorten men tvekade inte en sekund när bageriet i Sandviken blev till salu, trots de ekonomiska tiderna.

– Man måste våga chansa om man ska vinna. Och den här chansen ville vi inte sumpa eftersom den tidigare ägaren hållit fast vid det i 50 år, säger Birgitta Nordin.

– Vi har helt andra möjligheter här och helt annan utrustning. Nu kan vi baka flera plåtar samtidigt, tillägger Linda Nordin.

I det bakre utrymmet där degarna bearbetas och får jäsa har de nya delägarna inte behövt göra speciellt mycket. Hembageriets stora förändring ses i stället direkt innanför entrén där en vägg har rivits.

– Vi har skapat en kafémiljö som inte funnits tidigare här inne och ute i trädgården, så att kunderna kan njuta av bakverken och dricka kaffe på plats, säger Birgitta Nordin.

Nytt gäller även bakom glasrutan i kassan där bakverken till försäljning förvaras. Mor och dotter Nordin tror nämligen att egna kreationer är nyckeln till framgång.

– Vi är godisråttor själva. Man får gå på känsla vad som kan fungera ihop och prova sig fram när man skapar, säger Linda Nordin och nämner chokladkaka med kokoskola som framgångsrikt exempel.

– Men mest säljer större bakverk som äggkaka och längder. I Årsunda gällde mer mindre kakor styckvis, inflikar Birgitta Nordin.

Även i fortsättningen kommer hembageriet att bära sitt 50-åriga namn.

– Men jag tror inte att jag kommer stå här när bageriet fyller 100 år. Då kommer jag nog behöva dubbla rullatorer när jag ska servera, säger Birgitta Nordin och skrattar.