Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder byggs på Söder

Sandvikenföretaget Prenova vann tävlingen om bostadsbygget på Södertull.
De vill se 94 miljövänliga lägenheter och radhus på tomten i hörnet av Södra Kungsgatan och Fleminggatan.

Den låga energiförbrukningen, bilpoolen och laddstolparna för elfordon och variationen i bostäder och arkitektur fick juryn på fall. Prenova bygg- och projektutveckling, som låtit White arkitekter i Uppsala rita sitt förslag, vann över Peab och Gavlegårdarna.

– Det är nyskapande arkitektur och de har förhållit sig väl till platsen, säger Camilla Bengtsson, projektledare på kommunens samhällsbyggnadskontor och medlem i juryn.

Prenova vill se 89 lägenheter och fem stadsradhus i kvarteret Runstenen, i hörnet av Södra Kungsgatan och Fleminggatan där det i dag är grusplan och parkering. Tidigare låg här en OKQ8-mack.

Radhusen byggs med äganderätt och har mellan fem och sju rum. Hälften av lägenheterna blir hyresrätter och hälften bostadsrätter, allt från ettor på 27 kvadratmeter till fyror på drygt 100 kvadratmeter.

– Det ger social hållbarhet, säger Camilla Bengtsson.

Miljön har också varit en viktig faktor. Husen är energisnåla, med solceller, med takodlingar och bergvärme. En uppgift för de tävlande var att presentera förslag med så få parkeringsplatser som möjligt. Prenova föreslår ett underjordiskt parkeringsdäck där även lådcyklar kan stå, laddstolpar och bilpool.

Det vinnande förslaget och de två övriga förslagen kommer nu att visas i Förvaltningshuset fram till den 25 juni. Efter sommaren ska kommunen börja ta fram en detaljplan. Tidigast nästa sommar kan det bli byggstart.

Kommunen har börjat använda markanvisningstävlingar för att få fram bättre bostadsbyggen på centrala tomter. Tidigare tävlingar har gällt Fullriggaren och Flaggan på Alderholmen. Nästa tomt är ännu inte utsedd säger Camilla Bengtsson.