Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder för asylsökande i Gävle läggs på is – men Gavlegårdarna bygger ändå

Migrationsverket pausar planerna på nya bostäder för asylsökande i ett 70-tal kommuner, däribland Gävle. Men Gavlegårdarna tänker ändå gå vidare och bygga minst ett hundratal lägenheter för allmänheten på de aktuella platserna i Sätra och Bomhus.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om att Migrationsverket och Gävle kommun hade långt gångna planer på att bygga modulhus för att lösa bostadsbristen bland asylsökande.

Läs mer: I stället för kryssningsfartyg – Migrationsverkets nya bostadsidé kan bli verklighet i Gävle 2017

Tanken var att det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna skulle bygga husen och att Migrationsverket skulle hyra dem under de första sex åren. Därefter skulle lägenheterna hyras ut som vanliga bostäder, anpassade för äldre. I ett första skede handlade det om 50-60 lägenheter i Sätra och Bomhus.

Läs mer: Asylbostäder blir lägenheter åt äldre och ungdomar

Men nu meddelar Migrationsverket att planerna har lagts på is.

"Migrationsverket bedömer att behovet av boendeplatser kommer att minska de kommande åren då färre söker skydd i Sverige", skriver myndigheten i ett brev som gått ut till de berörda kommunerna.

De kommuner som drabbas ekonomiskt av beslutet uppmanas att redovisa för Migrationsverket vilka kostnader som uppkommit i samband med bostadsplaneringen. Men Gävle kommun har inga planer på att kräva statlig ersättning.

– Nej, det planeringsarbete som vi lagt ner har vi nytta av i alla fall, säger Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna.

Bostadsbolaget tänker nämligen ändå gå vidare med planerna på att bygga bostäder i de aktuella områdena i Sätras ytterkanter och södra Bomhus. Exakt vilka platser det handlar om vill Lars Lennmalm inte gå ut med än.

– Jag vet inte riktigt statusen på planerna, säger han.

Men det handlar om minst ett hundratal bostäder som ska ingå i bostadsbolagets övriga bestånd och hyras ut till allmänheten.

Arbetarbladet rapporterade i förra veckan att Gavlegårdarna kan tvingas sälja Läkeroltomten som bostadsbolaget köpte 2014 efter att fabriken lagts ner.

Tanken var att bostadsbolaget skulle bygga 550-650 nya lägenheter där ihop med andra aktörer. Merparten skulle bli allmännyttiga hyresrätter. Men nu vill alliansen, som styr kommunen sedan årsskiftet, ändra inriktning och i stället sälja tomten till en privat aktör. Detta eftersom byggföretagen uppges stå på rad för att få komma till Gävle.

Läs mer: Följ alla bostadsbyggen i Gävle via vår klickbara karta

Den nya inriktningen måste troligen godkännas av kommunfullmäktige först.

– Men om Läkeroltomten säljs och vi inte får någon minskning av kravet på hur många nya bostäder vi ska bygga så måste vi hitta andra lämpliga ställen, säger Lars Lennmalm på Gavlegårdarna.

Enligt kommunfullmäktiges direktiv ska Gavlegårdarna bygga minst 150 nya hyreslägenheter per år. Då kan den planering som nu skett av bostäder för asylsökande komma väl till pass, menar han.

Tanken var att bostäderna för asylsökande skulle stå klara under andra halvan av 2017. Men då var det med staten som hyresgarant. Hur lång tid det nu kan ta är oklart.

Läs mer: Ny bostadsidé för asylsökande kan bli verklighet i Gävle: "Handlar om 500-600 nya lägenheter"