Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Englandslinjen ett lyft för sågverken

Sjömanslivet är som bekant hårt. Besättningen på Scot Pioneer fick börja torsdagen med att knacka is för att få upp lastluckorna.

– We had some rough weather, säger den brittiske kaptenen Chris Reynolds.

Fartyget har varit i Gävle hamn fyra gånger tidigare.

Men den här turen är speciell eftersom rederiet Scotline har beslutat att starta en reguljär linje mellan Gävle och England.

En gång var tredje vecka ska ett fartyg anlöpa för att lasta trävaror från sågverk i regionen.

– Vi är glada att rederiet har valt oss. England är den största marknaden för sågade trävaror och en reguljär linje betyder mycket för sågverken i både Dalarna och Gävleborg, säger Ulf Wiik, försäljningschef på Stuveribolaget Gävle.

Förhoppningen är att utöka trafiken till ett fartyg varannan vecka. Men innan det kan bli verklighet måste fler pusselbitar på plats.

Under fem timmar i går lastades 196 paket med varor från sågverken Setra och Balungstrand. I lastrummet på Scot Pioneer finns plats för betydligt mer.

– 900 kubikmeter motsvarar ungefär en fjärdedel av kapaciteten, säger Chris Reynolds.

Att linjen inte utnyttjas till fullo från början ser Sami Engstrand på speditionsfirman Haegerstrands inte som något problem.

– Det finns en grund med Setra. Om man törs öppna en linje så brukar volymerna komma med automatik, säger han.