Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fickstölder gav jättebyte

GÄVLEEfter några dagar då inte en enda fickstöld polisanmäldes har två nya stölder begåtts på kort tid.

Tjuvarnas byte: 11 700 kronor.
Samtidigt har närpolisen i Gävle tvingats lägga sin utlovade kommission på is på grund av polisbrist. Innan man gripit några misstänkta.
- Nej, det är inte acceptabelt. Men det är den verklighet vi lever i, säger Maria Palmeaus Edlund, den ansvarige på närpolisen i Gävle.
Från förra måndagen och fram till fredagen begicks inga fickstölder i Gävle eller Valbo. Det verkade som att stöldvågen hade ebbat ut. Så under lördagen och söndagen slog okända kriminella till igen.

Lönebetalning
Först blev en 53-årig man hemmahörande i Gävle av med sin plånbok när han besökte Valbo köpcentrum. Stölden borde ha varit lätt att genomföra, men den sönderskurna bakfickan tyder på att man använt en kniv eller annat skärverktyg.
Eftersom 53-åringen skulle betala räkningar (många fick sina löner utbetalade på fredagen) hade han en stor summa kontanter i plånboken, 8 500 kronor. Trots att 53-åringen verkade upptäcka stölden kort efter att den begicks kunde han inte berätta något för polisen om tjuvarnas eller tjuvens utseende.
Den goda jaktlyckan under lördagen inspirerade till ett nytt försök i Valbo köpcentrum under söndagen. En 29-årig kvinna insåg plötsligt att hennes plånbok med 3200 kronor, som hon förvarade i handväskan, var borta.

Civila poliser
Kvinnan hade inte märkt någonting och kunde inte säga när stölden inträffade.
Under samtliga vardagar förra veckan fanns civilklädda spanare på gatorna för att försöka gripa ficktjuvarna på bar gärning. Men inga sågs till. Insatsen var ett led i fickstöldskommissionens ansträngningar, som var Gävlepolisens reaktion på 18 fickstölder begångna mellan 26 juni och 7 juli, troligen av en eller flera ligor.

Barn används
Flera uppgifter tydde på att äldre släktingar cyniskt utnyttjade sina barn att begå brott - få vuxna skulle ana oråd bara för att senare märka sitt misstag. Den civila insatsen kombinerades med inre spaning. Gävlebor som drabbats förhördes noggrant. Flera fotokonfrontationer genomfördes.
Resultatet blev lika med noll.
- Vittnesuppgifterna var för svaga. Fotokonfrontationerna gav ingen träff att tala om. Vi hade spanare ute men det gav inget, säger Maria Palmeaus Edlund.
Å andra sidan tydde allt på att tjuvarna dragit vidare till en annan stad. Åtminstone fram till den den gångna helgens stölder.

Dåligt med poliser
Nu har polisen lagt fickstöldskommissionen på is. Semestrarna är huvudförklaringen.
- Jag har ingen att skicka ut. Kommissionen är inte nedlagd, men det pågår inga riktade insatser, säger Maria Palmeaus Edlund.
När det saknas resurser till civila spanare har ordningspolisen ombetts hålla utkik.
- Samtliga poliser är informerade och håller ögon och öron öppna, säger Palmeaus Edlund.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se