Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fleXlinjen ska spara pengar

SANDVIKENFleXlinjen ska ge Sandvikens kommunens besparingar. Den ska bli ett komplement till vanliga linjebussen och färdtjänst.

Annons
- Vi ska börja i liten skala, informerade trafikplanerare Mattias Andersson pensionärer och handikappade på onsdagen i Plangården. Det blir en linje mellan Ängsbacken och sjukhuset och där behövande bara ringer ett telefonnummer och anmäler vilken tid de vill åka inom ramen för den turlista som finns.
Färdtjänsten kostar kommunen stora pengar varje år. Den har heller inte fungerat tillfredsställande, men med FleXlinjen ska det gå smidigare. FleXlinjen är en anpassad linje för äldre och funktionshindrade. Linjens hållplatser ska ligger närmare bostadsområdena än den vanliga linjen.
- Avståndet till hållplatserna ska halveras, förklarade Mattias Andersson för det mycket välbesökta mötet. Arrangörerna hade räknat med 25 intresserade och det kom närmare 100.
I ett första skede blir det bara linjen mellan Ängsbacken och sjukhuset.
- Vi gör det på prov för att se om de äldre i Sandviken vill utnyttja systemet, sa Mattias Andersson. Men redan efter jul ska vi kunna sätta in fordon till bostadsområdena Björksätra, Norrsätra och Hantverkarbacken.
- Vi vill också se om datatekniken fungerar på det sätt som vi hoppas.
Sandviken blir först i länet med den här verksamheten. Den är redan igång i flera områden runt om i Sverige bland annat i Göteborg och Uppsala med bra resultat.
Det fordon som ska användas har plats för sju passagerare. Det finns också möjlighet för rullstolsburna att åka med, men då minskar antalet övriga passagerare.
- Det här ska inte bli någon jäktig linje, förklarade Mattias Andersson. Chauffören ska hjälpa passagerarna om de behöver hjälp.
Kommunen har också skaffat nya lågentrébussar. Främre delen är så pass nedsänkt att funktionshindrade själva kan ta sig upp på bussen utan besvärande hinder.
Varje tur kostar tio kronor, men även seniorkort kan användas.
JÖRGEN LARSSON