Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förutsättningar i Gävle

I det politiska läge som råder just nu i både Gävle kommun och Sveriges riksdag, där det inte finns någon tydlig politisk majoritet - men väl en politisk ledning, råder nya förutsättningar för politiken och för alla förtroendevalda, skriver Jörgen Edsvik, S, Åsa Wiklund Lång, S, Gin Akgul Hajo, V och Roger Persson, MP.

På Gävle kommuns fullmäktige den 15 december valde folkets förtroendevalda sin politiska ledning och vilken budget man arbetar efter det kommande året, precis så som det alltid fungerat.

Fullmäktige beslutade att S, V och MP:s budget skulle genomföras och att utse ordföranden från dessa partier till att leda kommunens nämnder och bolag. Vi är tre partier och ska representera olika åsikter, men vi har den goda förmågan att kunna kompromissa för Gävles bästa. Tio gemensamt lagda budgetar visar också på stabiliteten i vårt samarbete.

Det går bra för Gävle, vilket både är ett bevis på att politiska satsningar i samarbete ger resultat och på att det börjar komma nya tankar och idéer till vår stad som stärker och utvecklar. Arbetslösheten sjunker, nästan 5 000 personer om året flyttar hit och vi har ett födelseöverskott.

Vår näringslivsenhet har ett högt tryck för att hitta platser för nya företag som vill etablera sig här. Vår högskola är den populäraste i landet. Nya stadsdelar, skolor, förskolor och uterum i staden byggs. Skolresultaten ligger idag inte under utan i nivå eller över riksgenomsnittet. Ungdomsarbetslösheten sjunker snabbare i Gävle än i resten av vårt närområde.

Detta gör inte på något vis att det saknas utmaningar för staden i nutiden eller framtiden. Det är bland annat därför vi har inlett ett stärkt arbete för integration, ökade insatser för människor långt ifrån arbetsmarknaden och ett arbete för att ta bort delade turer i vården. Vi förenklar och förbättrar för dem som vill byta jobb, starta företag eller börja studera. Vi verkar för ett rikt kulturliv eftersom det är grunden i ett attraktivt samhälle. 

Vi brinner för att tillsammans skapa bästa förutsättningar för Gävle att utvecklas. Våra tre partier jobbar för att skapa ett bra arbetsklimat och dialog mellan politiska partierna.

Det parlamentariska läget gör att vi söker samförstånd och hållbara lösningar för att skapa breda politiska lösningar. Vi öppnar upp beredningsformer och vi vårdar det språkbruk som används i politiken.

Få aktörer i Gävle gillar käbbel, detta oavsett om du är en handlare, fastighetsägare, student eller nyinflyttad. För oss tre rödgröna partier ska debatterna handla om ideologi och sakpolitik och hur den politiska ledningen ska generera sådana resultat som gynnar Gävles utveckling. Det är för oss vad politik och politisk ledning handlar om.

Jörgen Edsvik, S

Åsa Wiklund Lång, S

Gin Akgul Hajo, V

Roger Persson, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel