Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya glasfynd i kyckling

Helgens fynd av glas i Ivars kyckling innebär att sabotaget mot Kronfågel nu omfattar tre olika kycklingfabriker i Sverige och Danmark.
Dessutom hittade ett par i Ystad glas i en färsk kyckling av Coops eget märke, tillverkat av Kronfågel.

Annons

– Det måste vara någon liga bakom det här. Det känns nästan terroristaktigt, säger Barbro Wallin, tf varuhuschef på Coop Forum i Valbo.

Larmen om glas i olika kycklingprodukter sprider sig som en farsot över landet. Fram tills i går har samtliga larm gällt fryst kyckling.

Men ett par i Ystad hittade i helgen glas i en färsk kyckling av Coops eget märke.

I går eftermiddag satt Coop Sveriges ledning i krismöte för att diskutera vad man ska göra.

Om de bestämmer sig för att säljstoppa även den färska kycklingen kommer det besked om under dagen.

– Då tar vi bort den med, suckar Barbro Wallin, som nu endast har ett fåtal kycklingprodukter kvar i sortimentet.

Kronfågels färska kyckling har en hållbarhet på tio dagar. Det innebär att den eller de som stoppar glasbitar i kycklingen har kunnat göra det även efter att de första larmen kom, och efter det att Kronfågel skärpte säkerheten på sina produktionsanläggningar.

Är det då någon idé att skicka ut ny fryst kyckling, som produceras just nu, till butikerna?

– Vi har just nu ingen anledning att ändra på den planeringen. Det beror ju på hur det här har hamnat i produkterna och det vet vi ju ingenting om i dagsläget, säger Jenny Fridh, informationschef på Kronfågel.

Hon bekräftar att den färska Coop-kycklingen tillverkas av Kronfågels fabrik i Valla utanför Katrineholm. Den fabrik som kunnat knytas till merparten av glasfynden. Men även andra fabriker är drabbade.

I helgen fann en konsument i Umeå glas i en paket Ivars kyckling. En produkt som tillverkas av Lantmännen Kronfågels/Danpos kycklingslakteri i Års i Danmark.

Även produkter från Kronfågels fabrik i Kristianstad har innehållit glas. Därmed tycks man kunna utesluta att en ensam person ligger bakom sabotaget som rubriceras som grov skadegörelse av polisen.

På Maxi Ica i Gävle har kunderna hittills lämnat tillbaka nästan två ton kyckling som fraktas till Ica centralt för att därefter skickas tillbaka till Kronfågel.

I väntan på nästa parti kyckling som väntas in i slutet av veckan fylls frysarna med räkor och glass.

På Coop Forum i Valbo har man inget retursystem. Där kastas all återkallad kyckling, berättar Barbro Wallin.

– Det har väl blivit ett par hundra kilo hittills. Vi skickar det i containern. Det är sorgligt egentligen, det är säkert fullt ätbart, säger hon.

Både hon och Magnus Winges tror att kycklingförsäljningen kommer att gå trögt den närmaste tiden.

– På kort sikt kommer det att dala. Men sen tror jag att folk glömmer ganska fort. Se hur det gick med köttfärsen på Ica, nu har folk högt förtroende för deras livsmedel igen, säger Barbro Wallin.

– Den närmaste månaden kommer det nog att märkas. Vi har sett att kyckling har gått ned under helgen. Jag tror att vi kommer att se en fiskökning i stället, säger Magnus Winges.

De över 1 000 ton kyckling som nu återkallats av Kronfågel hanteras på olika sätt. Returer från konsumenter slängs.

Den kyckling som återkallats från butikernas fryslager eller som aldrig hunnit lämna Kronfågels fabriker kommer att sparas i väntan på vad bland annat polisens utredningar om sabotaget ger.

Även glasbiten i den färska Coop-kycklingen polisanmäldes i går.