Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya hundar trots djurförbud

Läkaren har djurförbud sedan hon dömdes för djurplågeri och fick ett stort antal hundar tagna i beslag.
Hon flyttade då till en annan ort i Gästrikland och har nu skaffat nya valpar.

Annons

På måndag eftermiddag var det dags. Polisen lämnade polishuset i Gävle. Uppdraget var att åter agera mot en kvinnlig läkare som tidigare arbetat på en vårdcentral i Gävle.

Anledningen var nya tips att kvinnan skaffat sig hundar.

Länsstyrelsen hade tidigare belagt henne med djurförbud sedan hon vid flera tillfällen vanvårdat hundar.

Förbudet trädde i kraft förra sommaren, kort innan hon fälldes för djurplågeri och dömdes till villkorlig dom i Gävle tingsrätt.

Ändå hittade polisen och en medföljande veterinär nya hundar i det hus där läkaren just nu uppehåller sig.

Det rör sig om två valpar. Veterinären bedömde att de var mellan 12 och 16 veckor gamla. De är av långhårig blandras, ett tecken på att läkaren inte längre kan köpa renrasiga hundar på kennelklubbar i Mellansverige.

Valparna var i gott skick. De omhändertogs genast på order av länsstyrelsen. De tas sedan i måndags kväll om hand på en hundgård i Gävle dit polisen brukar föra hundar som omhändertagits.

Deras framtida öde är ovisst.

– Kvinnan får yttra sig om omhändertagandet. Men djurförbudet gäller och är inte tidsbestämt. Det normala är sedan att polisen försöker sälja hundarna, säger Daniel Ström, chefsjurist på länsstyrelsen.

Förbarmar sig ingen över valparna väntar avlivning.

– Ytterst kan det bli fråga om det, bekräftar Daniel Ström.