Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya korttidsplatser för äldre

SANDVIKENDet blir 32 nya korttidsplatser för åldringar vid Sandvikens sjukhus.

Annons
Det innebär delvis ett samarbete mellan landstinget och Sandvikens kommun. Hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland köper fem av platserna för så kallad närvård.

Därmed tar man ytterligare ett steg mot ett framtida närvårdscentrum vid Sandvikens sjukhus.
I april konstaterade Sandvikens kommunledning att man behövde ordna fler korttidsplatser snabbt. Kön ökar stadigt.

En politisk ledningsgrupp med kommunalrådet Anette Wiktorsson, s, i spetsen har arbetat med frågan.
Sammanlagt ska man skapa 32 platser vid sjukhuset varav 27 ska finansieras av kommunen, de resterande fem köper hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland.

Förhoppningen är att man ska få i gång de 32 platserna - inklusive de fem platser lanstinget beställt - i november.
Enligt Anette Wiktorsson måste man se hur snabbt man kan tillsätta en chefstjänst för det nya korttidsboendet och hur det går med nyanställningar av sjuksköterskor och annan personal.

- Vi får se om vi lyckas bättre än landstinget med att rekrytera folk. Där säger man ju att det är svårt att få personal, säger hon.

Samarbetet med hälso- och sjukvårdsnämden innebär att man tagit de första stegen mot ett närvårdscentrum vid Sandvikens sjukhus.
Det var för knappt ett år sedan som de tre kommunalrådet i Sandviken, Hofors och Ockelbo tillsammans med landstinget presenterade en vision om att göra Sandvikens sjukhus till ett närvårdscentrum för västra Gästrikland. Det behövs ett närmare samarbete mellan kommuner och landsting vad gäller vården, främst av de äldre.
Närvårdsplatserna ska vara till för personer som behandlats på sjukhus men som inte är riktigt färdigbehandlade ännu. Främst rör det sig om äldre personer.

De fem närvårdsplatser som hälso- och sjukvårdsnämnden köper av Sandviken är bara början på närvårdskonceptet. Nämnden har dessutom har man lagt en beställning hos landstinget om att få starta ytterligare 24 närvårdsplatser, något som i så fall skulle ersätta den geriatriska avdelningen som finns vid sjukhuset i dag.

- Jag tror att det kommer att bli så, säger Aina Wigren, kanslichef för hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland.

Landstinget och västkommunerna kommer dessutom att samarbeta om ytterligare gemensam verksamhet från och med i höst. På gamla röntgenavdelningen ska västkommunerna och landstinget samarbeta i ett beroendecentrum för missbrukare.

KARIN BERGKVIST