Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya lärdomar i krisens spår

I dagarna dimper årsbeskeden från det dystra fondåret ned i våra brevlådor.

I dagarna dimper årsbeskeden från det dystra fondåret ned i våra brevlådor. Vissa tycker att vi ska glömma 2008 och gå vidare. Det tycker inte jag. När vi slickar såren är det extra viktigt att vi drar lärdom av vad som har hänt.

Just nu är det svårare än någonsin att vara en smart sparare eftersom en rad vedertagna sanningar inte längre håller.

Det har visat sig att aktieindexobligationer inte alltid är en trygg placering. Lehman Brothers, som gav ut många värdepapper, har gått i konkurs och tusentals svenska sparare har förlorat stora pengar.

Flera säkra räntefonder har backat dramatiskt sedan de investerat i företagspapper som förlorat i värde.

Men den kanske viktigaste lärdomen är att långsiktigt sparande i aktiefonder inte är detsamma som framgångsrikt sparande.

Faktum är att den som troget sparat i aktiefonder de senaste tio åren har drabbats av två hårda smällar och i allmänhet gjort en sämre affär än den som har investerat i obligationsfonder.

Den som tagit risker har alltså inte fått valuta för pengarna, medan lågrisktagaren oftast har kapitalet kvar och ränta därtill.

Finanskrisen har visat hur viktigt det är att inte spara passivt på samma sätt år efter år. Riskprofilen och placeringarna måste ändras ibland, både efter hur omvärlden ser ut och hur det egna livet utvecklar sig.

Det är genom att undvika de stora minorna som du kan få en förmögenhet att växa. Det handlar inte om att läsa fondkurser varje dag och göra snabba affärer, men av kraschen kan vi lära oss att fondsparande kräver en viss form av engagemang och aktivitet.

Framför allt kan vi inte räkna med att alla kurvor ska gå upp. Vi måste också gardera oss för nedgång.

Finanskrisen har visat på vikten av diversifiering i fondportföljen, men också hur viktigt det är att väga in hela sin unika livssituation. Att amortera på huslånet och att ordna en ordentlig buffert på banken är en god affär för de flesta. För många kan en inkomstförsäkring vara lönsammare än en privat pensionsförsäkring.  

2008 års vinnare har struntat i aktiefonder och haft sina pengar på banken. Framtidens vinnare gör antagligen tvärt om.

Osäkerheten på marknaderna är större än någonsin, men när vi fokuserar på det negativa är risken stor att vi glömmer krisens möjligheter.

Det är fortfarande bättre att gå in i aktiefonder efter ett kraftigt fall, än att handla när kurserna står på topp. Men det gäller att aldrig glömma den personliga riskprofilen.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER