Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya mineralfynd efter borrning på Bunsåsen

Wiking Mineral har hittat över en halv miljon ton mineral på Bunsåsen norr om Storvik. Här finns guld, silver, zink och koppar i högre halter.
– Men det återstår mycket innan vi kan prata om en ny gruva i området, säger vd Dick Lewin.

Bunsåsen är ett historiskt gruvområde och uppgifter finns om att Gustav Vasa gav order om brytning av silver här.

I början av 1600-talet påbörjades en kopparbrytning. Den pågick sedan till och från under ett par hundra år. I början av 1900-talet utvanns svavelkis på platsen. Det finns tre gruvhål på en sträcka av hundra meter.

Under 1940-talet gjordes provborrningar i området som 2007 förvärvades av Wiking Mineral. De startade sina provborrningar hösten 2007 och fortsatte under 2008.

Analysresultaten indikerar att det finns drygt en halv miljon ton mineral med intressanta halter av guld, silver, koppar och zink, uppger Dick Lewin. Dessutom antar man att det finns ytterligare närmare en halv miljon ton mineral med goda halter av metallerna.

– Nu planerar vi för fortsatta borrningar i området i år och vår förhoppning är att vi ska få högre säkerhet om malmkropparna, säger han.

Han ser de senaste resultaten som en milstolpe för företaget och det område där man hunnit längst i sin prospektering. Borrningar i närheten av malmkroppen visar att det finns fler intressanta områden som har höga halter zink och som ska studeras närmare.

Han är noga med att poängtera att det är långt innan man kan prata om en gruva i området, men kan man få säkra resultat för en mängd på runt en miljon ton malm med goda halter av guld, koppar, silver, zink och även bly, kan det bli brytvärt.

– Men jag gör bedömningen att det här är ett av de bästa prospekteringsprojekten i Bergslagen, säger han.

Wiking Mineral har ingått avtal med Nordic Resources. Det innebär att bolaget från nuvarande område på 16 hektar kan söka malm på 740 hektar i området.

Bolagen anser att det finns goda möjligheter till ytterligare fyndigheter i det gemensamma området. Borrhål från 1940-talet visar också på zinkförekomst.