Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya namn i nämnderna

SANDVIKENSandvikens kommunfullmäktige valde på måndagskvällen ledamöter och ersättare till nämnder och styrelser.

Annons
Oppositionens förslag om att välja ett kommunalråd i stället för två röstades ner liksom yrkandet på sex i stället för fem oppositionsråd.
Det har varit en hel del turer under hösten om hur många oppositionsråd som ska väljas och hur arvodena ska fördelas. Överenskommelsen mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet om att inrätta andre vice ordföranden i styrelser och nämnder - poster som är vigda åt vänsterpartister - har också upprört oppositionen.
Vid måndagens kommunfullmäktige valdes ledamöter och ersättare till nämnder och styrelser men även ordförande och vice ordföranden. Det beslutet gäller dock endast under förutsättning att fullmäktige beslutar att införa den funktionen. Beslut om det tas vid det extra fullmäktigesammanträdet om ett par veckor. Någon större diskussion blev det därför aldrig på måndagskvällen. I stället blev det debatt om antalet oppositionsråd och antalet kommunalråd.

Mp utanför
Oppositionen har under hösten drivit frågan att sex oppositionsråd ska väljas, detta för att ge även miljöpartiet en sådan befattning.
- Det är orättvist att miljöpartiet inte får ett oppositionsråd, konstaterade Per-Johan Emtell, mp.
Han befarade att partiet inte får tillräckligt mycket insyn i det politiska arbetet. Han fick medhåll av Aino Blom, kristdemokraterna.
Det blev dock avslag på förslaget om sex oppositionsråd. Karin Nilsson för vänsterpartiet, Riitta-Liisa Björk, moderaterna, Nils-Gunnar Kempe, folkpartiet, Carl-Ewert Ohlsson, centerpartiet och Aino Blom för kristdemokraterna valdes. Hur hög ersättning de olika oppositionsråden får blir klart när man ska besluta om arvodeskommitténs förslag.

Hedin och Wiktorsson
Riitta-Liisa Björk, moderaterna, yrkade att endast ett kommunalråd skulle utses. Orsaken är främst hur den nya organisationen i kommunen kommer att se ut.
- Nämnderna kommer att ha en avgörande roll och en hel del av kommunalrådens arbetsuppgifter kommer att falla på nämndordförandena. Eftersom socialdemokraterna får en sådan förstärkning tycker vi att ett kommunalråd är tillräckligt.
Förslaget röstades ner och såväl Stefan Hedin som Anette Wiktorsson blir kvar som kommunalråd även kommande mandatperiod.
En del nya namn har valts till de olika nämnderna. Bland andra har vänsterpartiets Glenn Hellström, som tog sig in i fullmäktige tack vare personvalet, valts in i kommunstyrelsen. Ida Gabrielsson, även hon vänsterpartiet, väntas bli andre vice ordförande i kunskapsnämnden. Anne-Marie Flygare, folkpartiet, är ett nytt namn i kultur- och fritidsnämnden.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se