Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya neddragningar ska spara 13,5 miljoner på länssjukhuset

GÄVLENya sparåtgärder på 13,5 miljoner kronor väntar vid länssjukhuset i Gävle i höst.

Det står klart sedan sjukhusets verksamhetschefer nu presenterat sina program för hur det hotande underskottet ska kunna avvärjas.
- Ett mycket tufft uppdrag, jag blir imponerad om de klarar av det, säger ekonomichef Måns Kjerstensson.

27 miljoner fatttas
Länssjukhuset befinner sig i ekonomisk knipa. Det fattas cirka 27 miljoner kronor för att årets budget ska kunna hållas. Landstingsstyrelsen har tydligt sagt ifrån att några underskott inte accepteras.
Verksamhetscheferna har under sommaren haft i uppdrag att ta fram sparåtgärder inom sina respektive områden. Totalt har de lyckats skrapa ihop 13,5 miljoner kronor.

Nollresultat nära
Detta i kombination med förstärkta intäkter på 7,5 miljoner kronor, en följd av det ökade mottagandet av akutpatienter från södra Hälsingland, gör att ett nollresultat ligger inom räckhåll.
- Det här är vad vi mäktar med just nu. Sjukhusledningen kommer inte lägga på några ytterligare besparingskrav på klinikerna, säger Måns Kjerstensson.
I de 13,5 miljonerna ingår bland annat kostnader för personal, IT, material/läkemedel, utbildning, investeringar, rekrytering, transporter och lokaler.
- Sammanfattningsvis kan man säga att åtgärderna går ut på att skjuta upp olika förändringar. Man håller tjänster vakanta, senarelägger utbildningar, avvaktar med införande av ny teknik och så vidare, säger Måns Kjerstensson.

Köper mindre vård
Sjukhuset kommer att minska på köpen av vård på andra sjukhus. Patienterna ska i ökad utsträckning vårdas på hemmaplan är det tänkt.
Sjukhusledningen lanserade förslaget att stänga vård på fredagar. Men som GD berättade i går är det få kliniker som nappat på det. Endast 300 000 kronor i besparingar har gått att skaka fram med den metoden.
Måns Kjerstensson betonar att detta sparprogram ska ses som en akutinsats för att rädda ekonomin i år. Åtgärderna är tänkta att vara temporära. På sikt krävs helt andra grepp - strukturella åtgärder eller ekonomiska omfördelningar, anser han.
- Annars finns risken att vi snabbt hamnar i akuta problem igen.

Bannlysta
Här har dock landstingets ledande politiker en helt annan inställning. Strukturella förändringar är tills vidare bannlysta. När sjukhusledningen i våras sökte stöd för att utreda en ytterligare koncentration av verksamheten till Gävle fick den rejält med smäll på fingrarna.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se