Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya nedskärningar

Den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Sandviken kan komma att stängas. Enligt ett förslag ska BUP, barnsjukvård och habilitering i länet, koncentreras till Gävle, Bollnäs och Hudiksvall.

Landstingets BKPH-division (barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering) har problem att klara budgeten. För att divisionen ska komma i ekonomisk balans måste kostnaderna minskas med 38 miljoner kronor, enligt divisionsledningen.

Redan tidigare har förslag lagts om nedskärningar vid barnkliniken på Gävle sjukhus. Om detta har GD tidigare berättat. Nu presenteras åtgärder som berör även övriga delar av divisionen.

Det handlar om en omstrukturering av verksamheten som innebär en koncentration till Gävle, Bollnäs och Hudiksvall. Detta ska leda till samordningsvinster och ett bättre resursutnyttjande, är det tänkt.

I Sandviken föreslås att den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen stängs. Patienterna blir i så fall hänvisade till Gävle.

– Nackdelen är att fler får resa längre. Fördelen är att vi kan samla specialistkompetensen. Det blir en mer hållbar organisation med bättre utvecklingsmöjligheter, säger Helena Björkman, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri.

Sandvikenmottagningen har tolv anställda och tog i fjol emot 300 patienter.

Sparförslaget innebär även att den begränsade verksamheten inom barn- och ungdomshabiliteringen i Sandviken avvecklas.

Syncentralen och hörselhabiliteringen i Sandviken flyttas också till Gävle, enligt förslaget. Dessa båda verksamheter flyttades så sent som i slutet av 1990-talet från Gävle till Sandviken. Det skedde av politiska skäl och var tänkt som en kompensation för nedläggningen av akutsjukvården på Sandvikens sjukhus.

Nu återbördas de till Gävle.

Det är en förändring som gynnar de flesta av länets patienter, anser Kari Ekström, verksamhetschef för habiliteringen.

– Tillgängligheten har försvårats av att verksamheten legat i ena kanten av länet. Flyttas den till Gävle blir det mycket enklare att ta sig dit för patienterna från Hälsingland, säger hon.

Förslaget presenterades i går för landstingsstyrelsen. Beslut kommer inte att fattas förrän vid nästa sammanträde den 29 april.