Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya och gamla svenskar firade nationaldagen

GÄVLEDen digitala termometern blinkade 24 grader på Stortorget när Rikard Olsson, programledare i tv:s Söndagsöppet, klev på scenen för att hålla sitt tal på Gävles nationaldagsfirande.

- Också känd som Lillrikard från Sätra, inledde han.
Han berättade Gävleminnen och tyckte att stan fått bättre självförtroende på senare år.
- Nu hör man på stan "Den där Jante ska inte tro att han är något".
Han sade att den 6 juni är ett bra tillfälle att visa att högerextremister inte äger flaggan.
- Och det gör de inte de andra 364 dagarna heller.
Agnes Sehlin från ungdomsrådet höll nästa tal innan det var dags för kultur- och fritidsnämndens ordförande Anne Hedbom att lämna över årets kulturpris och stipendier.
Agnes Sehlin tyckte att Gustav Vasas kröning den 6 juni 1523 kändes ganska avlägsen för många unga och föreslog:
- Vi kan fira vår vackra natur, att vi kan tycka och tänka och säga vad vi vill, att vi har rent vatten och kan äta oss mätta. Det skulle vara något för alla som bor här och göra att dagen ökade i värde för mig.

Musikal på scenen
Därefter väntade Kulturskolan goes global och musikalen Hora, vem fan är det? på att ta scenen i besittning.
Tidigare under dagen hade karnevalståg, Gävle kulturskola och symfoniorkestern framträtt på Stortorget. I stadshuset hölls också den årliga välkomstceremonin för de Gävlebor som blivit svenska medborgare under året. Kommunfullmäktiges ordförande Carina Järveback, s, höll tal och lämnade över diplom.
- Jag är stolt över att vara medborgare, sade Ibrahim Mohamed som tycker att det ger honom framtidstro.
Han blev medborgare i juni i fjol och kom till Sverige för fem år sedan från irakiska Kurdistan. Där arbetade han som journalist, nu jobbar han på Ericsson liksom hustrun Assenka Assenova. Hon hoppades få sitt medborgarskap till nästa år. De firade tillsammans med Aram Aghakhanyan, ingenjör och busschaufför, som flyttat till Gävle från Armenien.
ANNA BAGGE

Fotnot: 6 juni 1809 undertecknades regeringsformen som bland annat innebar religions-, tryck- och yttrandefrihet. Källa: Dagens nyheter