Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya planer för Atlasområdet

Kan man dra spårvagn till Gerdavarvet?
Vad ska hända med området där Södra Skeppsbrons båtklubb håller till?
Blir det någon strandpromenad ut till T-udden?

Annons

Det blir några av frågorna som en ny översiktlig utredning av Atlasområdet ska behandla. Utredningen gäller hela området mellan Atlasgatan och Gavleån, inklusive hela varvsområdet och gasklockeområdet, och ska senare ligga till grund för nya detaljplaner.

I helgen invigs själva gasklocksområdet med medverkan av bland andra Folkteatern, Skottes musikteater, Gävle Musikdramatiska teater, Bodils Minicirkus och en lång rad föreningar och fritidsgårdar som visar upp sig.

Men det är inte kultursatsningen på gasklockorna som gör att det nu behövs nya planer för Atlasområdet. Orsaken är det nya EU-projektet ”Näringslivsutveckling på Atlasområdet i Gävle”, som innebär att kommunen ska försöka locka nya företag till området.

– Upplevelseindustri, hantverk med marin inriktning, det är sådant vi tänker oss. Men det finns industrier i närheten och vi planerar bostäder, så det gäller att se till att verksamheterna inte stör varande, säger Per Johansson, S, kommunalråd.

Hur kan boende, kulturverksamhet, icke störande småindustri, handel och hantverk med marin inriktning samt olika besöksfunktioner utvecklas tillsammans, är en av frågorna i direktivet för den översiktliga utredningen.

Andra frågor som utredningen ska svara på är hur man ska kunna komma till området, med båt, cykel eller till fots och var det ska finnas parkeringsplatser.

Utredningen ska vara klar att skickas ut på samråd i september.