Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya protester mot skolskjutsar

ÖSTERFÄRNEBOSandvikens nya och hårdare skolskjutsregler fortsätter att uppröra.Nu kommer fler protester om Sandvikens beslut att inte bevilja skolskjuts till barn som bor längs väg 503 i Österfärnebo.

För en tid sedan skrev Gefle Dagblad om föräldrar där som inte törs låta sina barn gå eller cykla längs väg 503 - som går mellan Österfärnebo och Horndal.
Vägen är stundtals hårt trafikerad och många timmerbilar kör efter den.
I kommunens skolskjutsreglemente görs inga bedömningar av vilka vägar som är säkra eller inte och barn från tolv år och uppåt anses vara trafikmogna. För att beviljas skolskjuts måste barnen bo fem kilometer eller längre från skolan.
Det går ingen kollektivtrafik längs vägen men skolbussen kör förbi varje dag. Den stannar dock inte för att plocka upp de barn som bor närmare än fem kilometer från skolan. Nu protesterar alltså fler föräldrar mot kommunen beslut.
En mamma skriver till exempel i ett brev till kommunen att de låter sina barn ta sig till och från skolan med cykel under vår, sommar och höst.
Men vintertid låter de inte dem cykla. Detta på grund av att det inte finns någon vägren eller cykelbana. Dessutom kör de allra flesta fortare än de tillåtna 70 kilometerna i timmen, hävdar hon.

KARIN BERGKVIST