Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rutiner för ambulansens hemsjukvård

Hemsjukvårdspatienter ska inte behöva vänta längre.
Inte heller ska det finnas färre ambulanser för akut sjuka.
Ambulansen har en plan för hemsjukvård nattetid.

Som GD berättat har landstinget beslutat att ambulanspersonal från den 1 februari ska göra hembesök nattetid hos patienter som är inskrivna i hemsjukvården kortare tid än två veckor. På dagar och kvällar kommer hälsocentralspersonal. Till alla som har hemsjukvård längre än två veckor kommer kommunen dygnet runt.

En analys pekade på en rad risker för patientsäkerheten, bland annat vad som händer om det kommer akutlarm under ett hemsjukvårdsbesök. Ambulansen har tillsammans med primärvården, SOS Alarm och sjukvårdsrådgivningen nu tagit fram arbetsrutiner.

– Det här har stärkt patientsäkerheten, säger Jörgen Tranevik, chef för ambulanssjukvården.

En hemsjukvårdspatient ska nattetid som mest få vänta tre timmar, lika länge som i dag. Kan inte ambulanspersonalen komma innan dess ska distriktssköterskor i beredskap åka ut.

Kommer ett akutlarm under ett hembesök ska ambulanspersonal göra ett uppehåll i hembesöket om det går eller kalla in distriktssköterskorna.

Samma antal bilar som i dag ska finnas tillgängliga i de olika områdena i länet även när hemsjukvårdsuppdrag pågår.

Ambulanspersonalen ska i veckan få information om de nya arbetssätten, men först nästa vecka ska de nya arbetsuppgifterna förhandlas med facket.

Vårdförbundet har ännu inte fått de nya rutinerna skriftligt och vice ordförande Irene Strandqvist kan därför inte svara på om de innebär att personalen kan ge säker vård och får en bra arbetsmiljö. Hon väntar också på information de efterlyste i förra veckan.

Det är viktigt för Vårdförbundet att de kan se att riskerna är åtgärdade till den 1 februari, säger hon.