Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya seglatser för unga på glid?

GÄVLEGävlebon Anders Roxe som tidigare förestod de omdebatterade "värstingseglatserna" vill åter börja segla med ungdomar på glid.

Han har ansökt hos Länsstyrelsen i Gävleborg om att få starta hvb-verksamhet. Hvb står för "hem för vård och boende". I det här fallet är hemmet en segelbåt: skolfartyget Christina.
Verksamheten är mer finslipad nu än tidigare, säger Anders Roxe över telefon från sin bostad i Utvalnäs.
För fem år sedan ställde han in seglatserna efter att ett 15-årigt tvillingpar från Borlänge som varit med på resan gjorde en stöldutflykt i Gävle när segelfartyget Arctic Fox lade till i Fliskär.

Otrolig upprättelse
Redan innan den händelsen hade mediebevakningen varit massiv kring seglatserna som bland annat gick till Västindien.
Anders Roxe, som till för fyra år sedan bodde i Skåne, tröttnade på grund av den negativa uppmärksamheten. Men han tändes på nytt förra året då seglatserna hyllades vid en större konferens i Fryshuset, Stockholm, där bland annat Mona Sahlin och ex-värstingar medverkade.
- Det var en otrolig upprättelse, säger Anders Roxe.
En rapport från FoU, Stockholms stads forsknings- och utvecklingsenhet, visade att seglatser hör till de vårdformer som givit bäst resultat. I en intervju i Dagens Nyheter berömde Stockholms socialborgarråd Kristina Axén Olin, m, de så kallade värstingseglatserna. I en annan intervju i samma tidning berättade en före detta värsting att seglatsen blivit en vändpunkt eftersom han upptäckte att världen var större än hemkvarteren i Tensta.
Det blev en fantastisk uppståndelse, säger Anders Roxe och berättar hur flera kommuner ringt och frågat honom om han inte har några planer på att starta seglatserna igen.
Under de senaste fem åren har han fortfarande haft ett finger med i Arctic Fox:s seglatser genom att vara konsult åt den hvb-hemsföreståndare i Uppsala som övertagit hans tidigare företag, Donna Sail.
Nu har Anders Roxe och hans fru, Anneli Thorgren-Roxe, startat ett nytt bolag, ARA Shipping HB, för att kunna driva hvb-verksamheten för enbart tjejer.
Roxe kommer främst att ha en mentorroll, han vill inte vara föreståndare. De som planerats arbeta direkt med hvb-verksamheten är tre gifta par som valts ut av Roxe. Båten Christina tillhör ett av de gifta paren som tidigare jobbat på Arctic Fox.

Starta småskaligt
Dem har vi arbetat med i över tio år. Med tanke på alla pedofilhistorier som varit i Gästrikland är det säkrast att arbeta med stabila, gifta par som vi känner väl, resonerar Anders Roxe.
Om hvb-verksamheten får länsstyrelsens tillstånd ska de starta småskaligt - med tre eller fyra flickor mellan 15 och 20 år från hela landet.
Ombord ska undervisning ges bredvid de praktiska sysslorna medan båten seglar på Atlanten, bland annat till Azorerna. Flickorna ska inte få gå i land förrän efter några månader när personalen lärt känna dem väl. Dessutom kommer båten inte åka till några turistorter.
MARIAM NARAGHI