Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya smaker från grillen

Låt inte affärens utbud av överkryddat fläskkött styra dina grillvanor. Lär känna din grill och dess möjligheter och begränsningar. Ofta har du bättre grejer än du tror på uteplatsen. Så det är bara att sätta igång med grillad frukt, sallad med grillad ost eller varför inte grilla en hel rostbiff över glödande träkol.

Själv håller jag mig med två sorters grillar. Favoriten är en traditionell klotgrill med ventiler i såväl botten som lock. För att klara stora sällskap och framför allt indirekt grillning valde jag ett ganska stort klot. Nackdelen är igångsättningstiden och att den slickar i sig ganska mycket träkol när den utnyttjas fullt ut. För plötsliga attacker av grillsug har jag även en liten smäcker gasolgrill. Här kan man grilla mer eller mindre på direkten men grilleffekten inskränker sig till ränder. Smaken av grillat får man trolla fram med hjälp av rökiga marinader eller flytande rök, så kallad liquid smoke, som finns i välsorterade butiker.

Frukt på grillen är inget nytt, men ändå blir alla smått lyriska när resultatet sätts fram. Färsk, grillad ananas toppad med ljust muscovadoråsocker blandat med lönnsirap låter som en översöt dessert men i praktiken upplevs den som fräsch och frisk. Vill man ändå gå mer åt det syrliga hållet kan man grilla blandade frukter och toppa med smaksatt balsamvinäger. Här använder vi en tjockflytande dadelbalsamvinäger, men det finns många andra bär- eller fruktsmaksatta vinägersorter som funkar minst lika bra. Våga prova och du blir rikt belönad.

Har man tiden på sin sida ska man absolut prova att grilla stora köttbitar. Rostbiff, hel entrecÔte eller biffrad blir aldrig så saftig och god som då den grillas hel. Gnid in köttet med kryddor, stick in en stektermometer och grilla över indirekt värme. Det innebär att du föser ut grillkolen mot kanterna och sätter en form med vatten i mitten. Köttet placeras över formen. Tekniken gör att köttet blir grillat utan att ytan blir bränd trots att tillagningen kan ta långt över en timme.