Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya strider i firande Tripoli

/

Trots glädjeyra på Tripolis gator är striden inte över än och rapporter om hårda strider strömmar in. Samtidigt är jakten på Gaddafi igång – men Libyens ledare har än så länge lyckats hålla sig undan.

Annons

Tidigt på måndagsmorgonen strömmade rebellerna jublande in på det symboliskt viktiga Gröna torget – av rebellerna omdöpt till Martyrtorget – i Tripolis hjärta. Torget har tidigare varit skådeplats för välregisserade hyllningsmöten för Gaddafi.
Tusentals unga människor dansade, viftade med den röd-svart-gröna flaggan och sköt i luften. På andra håll revs bilder på Gaddafi ner från husväggarna.
– Vi upplever historiska ögonblick, jublade den libyska aktivisten We'am Mohanna i Tripoli medan spårljus flög över natthimlen och ljudet av tutande bilhorn och skott hördes i bakgrunden.
Fortfarande strider
Men glädjebesked blandades snabbt med olycksbådande rapporter om hårda strider runt Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya med omfattande blodspillan. Bassem, som bor i den västliga förorten Janzur säger vid lunchtid till TT att han är på väg in till staden för att få klarhet i händelserna.
– Vi har fått rapporter och hört om strider med många dödade i Bab al-Aziziya eller i närheten, säger han i telefon.
Mahmud Jibril, en av Nationella övergångsrådets ledare, varnade tidigare för att det fortfarande fanns motståndsfickor kvar både i och utanför Tripoli.
– Striden är inte över ännu, sade han tidigt i morse i oppositionens tv-kanal.
Jibril uppmanar motståndsmän och libyer att visa återhållsamhet och medkänsla med tillfångatagna Gaddafitrogna, skriver al-Jazira.
Jagad överste
Sedan tre av hans söner fångats av, eller överlämnat sig till, rebellerna är nu överste Muammar Gaddafi själv i skottgluggen. Jakten på "kungarnas kung", som han kallat sig själv, är i gång och rebellerna lovar vända på varje sten. Men det finns ett frågetecken – var är han?
En diplomatisk källa säger till AFP att Gaddafi kan vara kvar inne i Bab al-Azizya. Samtidigt har rykten en flykt florerat i flera dagar och listan över utpekade tillflyktsorter har växt sig lång. Att Gaddafi inte synts offentligt i egen hög person på flera månader eldar på spekulationer i om han ens är i livet.
Bland den som betonar vikten av att Gaddafi ställs till svars finns Sveriges statsminister Reinfeldt. Till TT uttrycker han oro för ett eskalerande våld om inte regimen ger sig, samtidigt som han kallar utvecklingen historisk.
– Vid det här tillfället har världssamfundet kunnat samla sig, olikt vid andra tillfällen, för att bistå folkets rop på frihet och reformer.

Mer läsning

Annons