Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vapenlagar kan tvinga polisen till minskad brottsbekämpning

Förslaget om nytt vapendirektiv från EU-kommissionen riskerar att lägga ytterligare en stor arbetsbörda på en redan pressad polisorganisation.
– Ska licenserna förnyas vart femte år blir det definitivt resurskrävande, säger Mats Holmberg, chef för tillståndsenheten på polisen i Gävleborg.

EU-kommissionens förslag om skärpt vapendirektiv har fått stora delar av den svenska jägarkåren att gå i taket. Bland annat är det krav om förnyelse av vapenlicensen vart femte år, förbud mot halvautomatiska vapen och förbud mot privat handel med vapen som upprört.

Läs mer: EU-kommissionen kräver mentaltester av svenska jägare

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, menar dessutom att de nya bestämmelserna kommer göra att polisen tvingas flytta brottsbekämpande resurser till administration av vapenlicenser.

Chefen för tillståndsenheten på polisen i Gävleborg, Mats Holmberg, säger inte emot.

– Jag har inte läst igenom hela det här förslaget än så jag vet inte exakt hur de menar men visst riskerar det att bli en tung handläggning, säger han.

I Gävleborg finns i dag runt 20–25 000 vapenägare och om dessa ska söka om sina licenser vart femte år blir det 4–5 000 extraärenden per år för polisen att ta hand om.

– Det verkar mycket, men allt går väl kanske..., säger en fundersam Mats Holmberg.

Därtill kommer förbudet mot halvautomatiska vapen som även det kommer att kräva insatser från polisen.

– Frågan är ju om de ska lösas in och i så fall till vilket värde? Men oavsett hur det blir så ökar ju administrationen.

Hur tycker du att nuvarande lagstiftning fungerar? Ger den er tillräcklig koll på vapnen och vapenägarna?

– Ja, det tycker jag att den gör. Det är klart att det aldrig kan bli helt säkert när det handlar om vapen men förvaringsreglerna skärptes ju mår många år sedan och totalt sett så tycker jag att det fungerar bra. Därför förstår jag inte riktigt vad det är man vill uppnå här.

Redan i dag nekas licenser för vapen som klassas som militära.

– Man kan ha ändrat vissa detaljer på ett militärt vapen men då görs bedömningen att det inte räcker och då får man ingen licens, säger Mats Holmberg.