Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vargrevir i Ockelbo

Allt tyder på att det nu finns fyra vargrevir i Gästrikland. Bland invånarna i Ockelbo sprider sig oron. Men det finns även de som gläds.

Aldrig förut har så många vargobservationer rapporterats i länet som i torsdags morse. Två vargar rörde sig i centrala Ockelbo och var inne på flera gårdar och tomter i byn Ulvsta.

Tydliga tecken fanns på att de markerat revir i elljusspåren i Rönnåsen. Rovdjurshandläggare från länsstyrelsen fann till exempel löpblod i spåret.

Nu finns starka misstankar om att vargparet bildat ett eget revir som sträcker sig från Åmot till centrala Ockelbo.

– Vargparet rör sig mellan Åmot och Ockelbo. Löpblodet som hittades innebär att tiken löper. Vår hypotes är att det också i Lingbo har bildats ett nytt revir med ett vargpar, säger rovdjurshandläggare Sara Sundin.

Per Mellström, från Svenska Jägareförbundet, är mycket kritisk till att varken licensjakt eller skyddsjakt tillåts.

– Folk jag pratar med här är oroliga och förbannade. Två nya vargpar finns med stor säkerhet och när de fött valpar får vi hur mycket vargar som helst.

Men det finns även invånare i Ockelbo som välkomnar de nya vargarna. En man som vill vara anonym av fruktan för negativa konsekvenser säger till GD att vargen är ett vackert djur och att han känner sig är lyckligt lottad som får leva nära en levande skog med rovdjur.

Han är kritisk till den negativa inställning till vargen som finns i kommunen.

- Jägarna är väldigt röststarka i området och vill inte ha en konkurrent om älgen, fast de klär det i andra ord och skyller på att vargen tar boskap och angriper hundar, säger han.

Om hundägarna som känner oro säger han:

– Rovdjur finns i våra skogar och då kan de inte förvänta sig att kunna släppa sina hundar lösa. Hundägarna måste visa ansvar och inte tro att de har ensamrätt till skogen. De får räkna med att hundarna bli attackerade då de konkurrerar med andra djur i skogen.