Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya varsel på Sandvik

Sandvik varslar alltså ännu en gång. Den här gången 490 anställda vid verkstadsföretaget Sandvik Tooling, varav 120 i Sandviken, 350 i Gimo i Norduppland och 20 i Stockholm. Av de 120 som varslas i Sandviken är 80 tjänstemän. Den finansiella jordbävning som har sitt epicentrum på Wall Street i New York förmår alltså än en gång skaka Sandviken...

I november förra året varslade Sandvik 900 anställda i Sandviken och 140 i Hallstahammar om uppsägning.

Gårdagens varsel drabbar tveklöst Gimoverken, hårdast. I en kommun, Östhammar, med 2 500 invånare är ett varsel mot 350 personer ett dråpslag, långt värre än de varsel som tidigare drabbat Sandviken.

De nu lagda varslen ska ses mot bakgrund av den rapport som Konjunkturinstitutet, KI, presenterade i går. I korthet går den ut på att det kommer att bli värre, mycket värre innan det blir bättre.

Det är hårresande siffror KI redovisar. Tillväxten i sjunker dramatiskt. Sveriges bruttonationalprodukt. BNP, rasar på ett sätt som man inte skådat sedan 1951 om KI får rätt i sin prognos. Ingen gång under efterkrigstiden har SBC:s statistik visat ett BNP-ras som är större än de svindlande 3,9 procent som väntas i år.

En tröst, klen visserligen, men ändå en tröst är att BNP väntas vända uppåt igen nästa år med blygsamma 0,9 procent. Som smolk i den mycket lilla glädjebägaren noterar vi samtidigt att fram till och med nästa år försvinner 250 000 jobb från arbetsmarknaden.

Och så fortsätter rapporten. Företagen ser dystert på framtiden och arbetslösheten väntas stiga till 10,7 procent nästa år. KI:s chef Mats Dillén konstaterar att ”vi har gått in i en mycket djup lågkonjunktur”. Han räknar med att Riksbanken gör allt den kan för att dämpa krisens effekter och tror att styrräntas sänks till noll eller mycket nära noll. Han föreslår också mer stimulansåtgärder från regeringens sida. Åtta miljarder i år och 50 miljarder nästa år...

Här vaknar också oppositionen till och Socialdemokraternas ekonomiske talesman nickar instämmande och säger att precis sådan är den Socialdemokratiska ekonomiska politiken. Och det hade ju varit närmast tjänstefel att säga någonting annat.

Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton vägrar dock att spela med. Han jämför med 1970-talet då den borgerliga regeringen körde i diket med en sådan politik. Hamilton slår fast att detta inte kommer att hända igen...

Men kraven på regeringen från näringslivet och arbetsmarknadens parter på statliga insatser kommer framöver att komma allt tätare och bli allt starkare. Oppositionen, som inte behöver ta ansvar, kommer naturligtvis med allt fler populistiska utspel.

Finansminister Anders Borg och regeringen har en grannlaga uppgift framför sig...

GD 1 APRIL 2009