Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanser av grönt

Skövde visade sig från sin allra vackraste sida i helgen när Miljöpartiet gästade och kongressade i staden. I naturområdet Billingen frodades grönskan och allt blommade. Det är förstås ingen slump att kongressen hölls i en kommun med 25 naturskyddsområden i en kongresshall med vidunderlig utsikt över Västgötaslätten.

Miljöpartiet de gröna har förändrats mycket under de senaste fem åren. Tydligast utåt är synen på EU; numer är de kritiska anhängare mot tidigare stenhårda motståndare. Men förändringen går djupare än så.

Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har jobbat hårt för att partiet ska närma sig sina gröna kompisar i övriga EU. De gröna är i de flesta länder regeringsdugliga och långt ifrån några gröna vågare.

Miljöpartiet har också som enda parti i Sverige antagit två valprogram inför EU-parlamentsvalet om tre veckor, ett svenskt och ett som är gemensamt för alla gröna partier i EU. Andra partier, som Folkpartiet och Centern, har varit med och skrivit under programmet för den liberala partigruppen i parlamentet (Alde), men inte antagit det på någon kongress.

Men visst finns en del stolligheter kvar. Bland annat gillar partiet inte jobbskatteavdraget med motiveringen att det är en ”osolidarisk, ogrön och opraktisk tanke”. Dessutom jobbar MP fortfarande för att införa friår och 35 timmars arbetsvecka. Hur detta ska gå ihop med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets politik är en gåta.