Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckelordet är stabilitet

Kortsiktighet mot långsiktighet, så beskriver finansminister Anders Borg huvudalternativen i politiken. Under fredagen presenterades en första rapport från alliansens ekonomiarbetsgrupp.

Regeringens krispolitik tar sikte på att förhindra att sysselsättningsgraden sjunker. En erfarenhet från tidigare konjunkturnedgångar är att delar av arbetslösheten riskerar att permanentas. Många fastnar i långtidsarbetslöshet. Därför är det också viktigt att fokus hela tiden ligger på jobbsökande och att skattesystemet uppmuntrar till arbete.

Borg anstränger sig att framstå som ansvarfull och kompetent. Det är inte så lite rikshushållare över finansministern, men ekonomi och politik är också psykologi och I kristider är det avgörande att människor känner förtroende för den ekonomiska politiken.

Stabilitet är ett nyckelord. Arbetsgruppen konstaterar att ramarna ligger fast. Borg varnade för att låta opinionsmätningar styra budgeten. Folkpartiets Carl B Hamilton gick till attack mot alla som vill röra utgiftstaket. ”Det är ett giftpiller.”

Och en blick på historien ger den borgerliga ekonomiska arbetsgruppen rätt vad gäller de offentliga utgifterna. Sverige har aldrig lyfts ur någon ekonomisk kris genom en expansiv finanspolitik med undantag för andra världskriget. Överbryggningspolitiken 1974-76 var ett misslyckat försök att hoppa över en internationell lågkonjunktur med hjälp av offensiva satsningar.

Räkna med att det blir fler besked av det slaget före valet nästa år.

Ju mer Mona Sahlin och den rödgröna oppositionen lovar desto hårdare håller Borg i plånboken.