Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nycklar till en lyckad integration i Gävle

Nu kommer nya statsbidrag till kommuner för att stärka integration. Gävle är en av 32 kommuner som valts ut för att söka dessa statsbidrag. Att just vår stad ges möjligheten, förstår vi. Vi har en kommunledning som vill mer, som gärna utmanar, tänker nytt och levererar utöver förväntan, skriver Alliansen Gävles kommunalråd.

Som det kända ordspråket; ”Om du gör det du alltid gjort, kommer du att få det du alltid fått.”  Att vara en av de 32 kommunerna hoppas vi ger oss lite av ett frikort att kunna arbeta gränsöverskridande mellan alla verksamheter. Nya samarbetsformer och öppenhet mellan myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och kommunen. Gävle kommun är utvald att pröva nya vägar, att bryta strukturer. Statsbidraget på elva miljoner ser vi som bra smörjmedel för att våga och ha modet att prova nya arbetssätt. 

Med mycket pengar växer behovet än mer att jobba strukturerat och systematiskt så att insatserna ger resultat långsiktigt. Det finns alltid en risk med projektmedel. Hur många har inte erfarenheten av att när pengarna är slut så är även projektet och förändringsarbetet slut. I Gävle kommun ska vi göra vårt allra yttersta för att bryta detta. Det bästa sättet är att projekten fullt ut från början är en del av linjeorganisationen, då skapas inte verksamhet som sedan inte kan finansieras.

I Alliansledningen ser vi tre nyckelområden för att nå en bättre integration och bryta utanförskapet.

Tidigare insatser för barn och unga, med ett gränsöverskridande arbetssätt. Där stor vikt läggs på att följa upp och dokumentera för att se att insatserna ger resultat.

Satsning på utbildning, från förskola till vuxenutbildning. Särskilt prioritera det svenska språket. Integration går alltid via ett gemensamt språk. Att lära sig och behärska det svenska språket har en särställning i allt integrationsarbete.

Stärka och fokusera på kvinnors integration. Att nå kvinnorna är den viktigaste nyckeln till en lyckad integration. I en rapport som publicerades för ett år sedan framkom att nyanlända kvinnor får mindre, sämre och senare stöd för etablering än män. Det gör det svårt för nyanlända kvinnor, och med det hela familjer, att bryta segregationen. Särskild kraft bör därför riktas mot målgruppen kvinnor.

En verklig integration går via utbildning, arbete och bostad, det gäller att påverka orsaken för att förändra verkan. Tillsammans gör vi Gävle!

Alliansens Gävles kommunalråd

Patrik Stenvard (M)

Helene Åkerlind (L)

Margaretha Wedin (C)

Jan Myléus (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel