Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyföretagarträff lockade 200 till Högbo

SANDVIKEN
Tio år har gått sedan Gävle- Sandviken-NyföretagareCentrum startades. Och intresset för att starta eget finns kvar. Till måndagskvällens träff i Högbo Brukshotell hade 200 förväntansfulla sökt sig.

Annons
- Under de här tio åren har vi varit med och hjälpt närmare 300 företagare med att starta upp, berättar Björn Sköld, nuvarande ordförande i GSNC. Under de tio åren har närmare 8 000 personer hört av sig.
- Det roliga är att 80 procent av de som startat eget efter tre år fortfarande är aktiva, berättar Lars-Gunnar Rahm, ny chef för GSNC från den 1 maj. Och bara en procent har gått i konkurs.
Kvällens huvudtalare var Stefan Fölster, chefekonom på svensk näringsliv.
- Från mitten av 80-talet har det skett stora förändringar i tillväxten och många företag ökar och har bra tillväxt och produktion, förklarar Stefan Fölster. Titta bara på Gnosjö som hade mindre än en procent arbetslöshet under 90-talet. I dag har Vaggeryd blivit lika framgångsrika.
I Vaggeryd finns devisen när företagare och politiker träffas att ingen lämnar rummet innan något konkret beslut fattats. Kanske något att ta efter.

Färre företag
- På tio år har antalet företag minskat drastiskt, sa Fölster. Vi har tappat 30 000 företag och det har slagit hårt i framför allt i Norrland. Dalarna har exempelvis tappat 25 procent av företagen.
Ändå är det många fler som i dag vill börja eget.
- Ja, på 80-talet var siffran 20 procent, medan det idag är hälften av alla tillfrågade som vill ta chansen, förklarar Fölster. Så visst finns det en framtidstro.
Enligt Stefan Fölster finns det ett intresse att ta över offentliga arbeten.
- Det är inte svårt att starta eget, men svårt att lägga ner.. Det svenska regelverket är helt enkelt för tungt. Ett småföretag med mindre än 20 anställda har kostnader för regelverket med 30 000 kronor per anställd.
Här ska det också bli lättare för nystartade företag att få hjälp med lagar och byråkrati.
- Vi har en expert som talat med miljöminister och fått löfte om lagändringar, säger Lars Beckman, regionalchef för svenskt näringsliv.
I Gästrikland är det framför allt tjänsteproducenter som ökar snabbt.

JÖRGEN LARSSON