Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygammalt storband spelar igen på tisdag

SANDVIKEN
Det är som att ta ett steg 35 år tillbaka i tiden.
Året var 1968 och trumpetaren och kapellmästaren Arne Eriksson bildade Sandvikens Storband som i dag är ett av amatör-Europas bästa.

Annons
I dag tränar elva medlemmar ur första Storbandet tillsammans igen i nykomponerade PROPP. Första spelningen blir på tisdag när PRO i Sandviken har sitt årsmöte på Valhalla.
- Jag har under åren fått mina pekpinnar att vi skulle börja spela igen, säger Göran Hedström, saxofonist. Så jag frågade Arne Eriksson och han tände direkt och på den vägen är vi.

Start i februari

Första träningen gjordes i februari. Sedan har det rullat på och första stora spelningen blir i samband med Bangen i juni. PRO fanns också med i bilden eftersom föreningen gillade storbandsmusik och dansivern är stor bland medlemmarna.
- Det här är en chans för oss att få spela den musik som vi växte upp till, säger Arne Eriksson. Det blir Harry Arnold, Glenn Miller och naturligtvis Count Basie. Just den dansmusik som spelades på 1940-, 50- och 60-talen. En inte alltför svår musik, men ändå välklingande.
PROPP består av 13 medlemmar och inte mindre än elva av dem var med när Sandvikens Storband bildades för 35 år sedan. Nya är sångaren Sture Lindström och trummisen och sångaren Lasse Ståhlberg.

Kvar än i dag
- Några finns ju faktiskt med i storbandet än i dag, säger Arne. Jag tänker på Hans Wikman, Bosse Hedvall, Kurt Karlberg och Janne Larsson.
Humorn finns kvar hos grabbarna trots att hårfästet sitter högre upp och midjan blivit lite rundare.
- När jag bildade Storbandet skulle grabbarna kunna spela jäkligt bra, skrattar Arne. I nya bandet måste medlemmarna också spela jäkligt bra, men de måste också vara +60. Där är inte Karlberg och Larsson än, men de går på dispens.
- Jag hotade faktiskt att spränga Valhalla om jag inte fick vara med, säger Janne Larsson med glimten i ögonen.
För att klara den ekonomiska biten med notinköp och arrangemang ställer Anna och Albert Göranssons fond upp med bidrag tillsammans med Lars Buchans fond.
- Vi gör absolut inte det här för pengarnas skull, menar Arne Eriksson. Vi gör det för att vi älskar att spela den här typen av musik.

Dansmusik lockar
- Men samtidigt kan jag säga att visst ställer vi upp och spelar om det finns intresse hos närliggande PRO-föreningar, skrattar Arne. Det skulle vara underbart att få spela dansmusik på Rotundan igen. Det är ju några år sedan.
Ja, visst har det här gänget framtiden framför sig.

JÖRGEN LARSSON