Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nygatan stängs för svarttaxi

GÄVLE
Nu blir det med största sannolikhet en avstängning för persontrafik på Nygatan kring Stortorget under nattetid. På det viset är det tänkt att man ska försöka komma till rätta med den omfattande svarttaxiverksamheten.

- Ett riktigt skitförslag, kommenterar Magnus Carlsson, vd för Taxibolaget Stor & Liten.
Han tror att resultatet av avstängningen blir varken hackat eller malet eftersom de största problemen med svarttaxi är utanför restaurang Bilagan vid Hattmakargatan. En gata som tekniska kontoret inte vill stänga av.
- Men där är det svårare eftersom det ställer till problem för 500 hushåll, menar Anéa Elfving, s.
Hon är vice ordförande i tekniska nämnden och dess trafikutskott och har tagit fram ett förslag till nattavstängning i samarbete med trafikingenjören Alrik Alfredsson.
I fredags blev ett förslag klart, som ska klubbas av politikerna i trafikutskottet om två veckor. Därefter blir det stängt på nätterna, på prov under ett år.
Gefle Dagblad har tidigare berättat om önskemålen från taxibolagen Stor & Liten och Gävle taxi att man bör stänga av de centrala gatorna Ruddammsgatan, delar av Hattmakargatan och Nygatan under nattetid, mellan 00.00 och 04.00. Detta för att man ska komma till rätta med de många svarttaxibilar som ställer till problem för de "vita" bolagen. Något som polisen hittills haft svårt att göra något åt.
I Borås och Trollhättan har liknande åtgärder lett till att svarttaxiverksamheten minskat markant, med 40-50 procent.
Men från tekniska kontoret har man kommit fram till att det ställer till för mycket problem för de boende om samtliga nämnda gator stängs av.
Den gata som är möjlig att stänga av nattetid är Nygatan. Det handlar då om sträckan mellan parkeringshuset Nian till Kungsgatan. Inte speciellt många meter totalt, men man får ändå bort svarttaxibilarna från Stortorget där de har flera potentiella kunder.
- Vi har förankrat det här hos taxibolagen, hotell Winn och polisen, berättar hon.
Något man ska ta med en nypa salt. Förslaget är alldeles för urvattnat för taxibolagen.
- Vi får väl ta det lilla vi får. Men det ger nog inga effekter, tror Magnus Carlsson.
Den 17 september ska trafikutskottet ta ställning till förslaget. Från vilket datum det ska börja gälla är inte klart, men det blir på prov under ett år. Därefter ska resultatet utvärderas.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se