Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt äldreboende öppnar på Söder

Den 1 mars öppnar ännu ett nytt äldreboende i Gävle.
Då kan 81 pensionärer börja flytta in på Södra Centralgatan.

Byggnadsarbetarna är fortfarande i full gång i entrén, men de börjar bli klara med lägenheter, samlingsrum och spa. I ett vardagsrum sitter pensionärer och deras anhöriga och lyssnar på hur vårdföretaget Humana vill jobba.

– Man ska vara en del av samhället. Kan man inte komma ut så får vi ta hit det, säger Angelika Strandberg, Humanas marknadschef.

De vill satsa på kultur och ska samarbeta med bland andra länsmuseet och Polhems- och Borgarskolorna. Den som vill ska få hjälp med att ta del av musik, film och bild digitalt samt sociala medier.

Päivi Sova är aktivitetsansvarig och visar sitt ännu tomma rum. Hit ska man kunna komma för att träffa andra och göra något ihop.

– Man kan sticka, spela spel, måla eller bara prata, säger hon.

I korridoren träffar vi Nils Berger, som går i äldreboendetankar.

– Jag är överväldigad. Vad rent och fint här är. Jag är ju van vid mycket större, men man vänjer sig väl.

Nu huserar han på över hundra kvadratmeter, lägenheterna på boendet är på 32.

Inne i visningslägenheten har Carl-Axel Bergström, som fyller 91 samma dag, slagit sig ner i en fåtölj. Han tycker här är fint, men får inte flytta in nu. Tillsammans med dottern Eva Wistrand berättar de att han sökt om äldreboende men fått nej.

En surfplatta och tv-skärm ingår i lägenheternas inredning. Belysningen är programmerad, starkare under dagen och dämpad framåt kvällen.

Kommunen har precis börjat erbjuda lägenheterna till Gävlebor som fått plats på äldreboende och än är det inte klart hur många som kommer att flytta in när det öppnar 1 mars. Rektytering pågår av personal, som bland annat kommer att bestå av drygt 60 undersköterskor och åtta sjuksköterskor.