Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avslag för Lejla

GÄVLELejla Numanovic, hennes mamma Elma, pappa Mirsad och lillebror Sabahudin får inte uppehållstillstånd. Utlänningsnämnden avslår återigen deras ansökan.

Annons
Familjens advokat Tryggve Emstedt säger att han kommer att fortsätta arbeta för att de ska få stanna, även om Utlänningsnämnden skriver att beslutet inte får överklagas.
- Det här är faktiskt inte ett Dublinärende utan ska avgöras på humanitära grunder, säger Tryggve Emstedt som ska samla nya argument till en förnyad ansökan.
Utlänningsnämnden anser att Dublinkonventionen gäller, vilket innebär att familjen, som flytt från Bosnien, ska avvisas till Italien. Ledamöterna anser inte att Lejla Numanovics och hennes mammas hälsotillstånd är skäl nog att ändra beslutet.
De har inte utrett vårdmöjligheter i Bosnien, något Tryggve Emstedt begärt.
- De kan inte vara säkra på att Italien inte skickar tillbaka familjen till Bosnien. Sverige måste känna att man har ett ansvar.

Lever under press
Han säger att familjen är förkrossad. De har levt under press lång tid. De kom till Sverige för två och ett halvt år sedan och lever gömda. Sexåriga Lejla Numanovic får medicinsk behandling som ska utvärderas i höst.
- Ett sätt att få igång en vettig diskussion är att medierna ligger på Utlänningsnämnden och frågar när ett ärende övergår från att vara ett Dublinärende till att bli ett vanligt ärende. Tar det två år? Tre år? säger Tryggve Emstedt.
På lördag ordnar Asylkommittén en demonstration för att familjen ska få stanna.
ANNA BAGGE