Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt beslut om Samkraft

Efter kritiken mot mångmiljonköpet av vindkraftverken backar kommunen nu och offentliggör delar av den tidigare hemligstämplade värderingsrapporten. Den bekräftar GD:s avslöjande i förra veckan.

Som GD berättade i fredags vägrade det kommunala bolaget Gävle Energi att lämna ut den rapport där företaget Sweco värderat de tio vindkraftverk som Gävle Energi nu är på väg att köpa för 187 miljoner kronor.

Men på måndagseftermiddagen backade bolaget och offentliggjorde den drygt 30 sidor långa rapporten – dock med flera sidor överstrukna med hänvisning till sekretess.

Av den sammanfattning som finns i rapporten framgår att Swecos bedömning är att värdet på Samkrafts tillgångar ligger mellan 113,7 och 197 miljoner kronor. Det är i nivå med vad GD avslöjade inför fullmäktigebeslutet i förra veckan, då M krävde återremiss av ärendet.

– Det behöver inte nödvändigtvis ligga där, men det kanske är så marknaden ser på saken, säger Mattias Eriksson på Sweco.

Scenariot bygger på en lägre prisutveckling på el- och elcertifikat än vad Sweco senare i rapporten beskriver som det så kallade "referensscenariot", där värdet ligger mellan 197 och 279 miljoner kronor.

Ändå är det de siffrorna som Gävle Energi i sin egen sammanfattning av rapporten beskriver som "huvudscenario". Det kan ge intrycket av att vindkraftverken är mer värda än vad Gävle Energi nu föreslås betala.

Men kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S, känner sig trygg med att köpesumman på 187 miljoner kronor är realistisk. Swecos sammanfattning beskriver värsta tänkbara scenario med fortsatt låga priser på el och elcertifikat i kombination med höga avkastningskrav, menar han, och i slutänden är det upp till köpare och säljare att bestämma priset.

– Vindkraftverken håller en hög teknisk status. Några är i toppklass i Sverige. Även fast priserna på energi och elcertifikat är låga så är sannolikheten stor för att det här blir en bra affär, säger han.

Men Folkpartiets kommunalråd i opposition, Helene Åkerlind, håller inte med.

– Vi tror fortfarande att vi riskerar att betala ett överpris, säger hon.

Efter fullmäktiges återremiss ifrågasatte kommunalrådet Roger Persson, MP, i en debattartikel att GD:s uppgifter om värderingen publicerades samma dag som mötet, något som oppositionen tog fasta på i debatten. Nu tonar han ner kritiken.

– Det jag var kritisk till var främst att oppositionen inte tidigare efterfrågat det underlag de vill ha, säger han.

Inför det förnyade beslutet i kommunstyrelsen måndagen den 29 juni hade alla politiker fått se hela värderingsrapporten. Precis som tidigare fick de styrande partierna S, V och MP stöd av oppositionspartiet C för att genomföra affären, medan M, FP, KD och SD motsatte sig. Den 8 juli har fullmäktige det sista och avgörande ordet på ett extrainsatt möte.

LÄS MER:

Värdering av vindkraftverk hålls hemlig

Semestern kan fälla vindkraftaffären

Samkraft ledde till oenigt fullmäktige

Kritiken mot Samkraftaffären tilltar