Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ess i Ace of Base

/
  • Trots att 18-åriga Clara Hagman åkte ur tidigt ur Idol 2009, gjorde programmet att hon blev upptäckt. Hon hade ingen aning om varför hon skulle åka till Stockholm och provsjunga, men gissade att projektet antingen handlade om Ulf Ekberg och Jonas Berggren skulle satsa på att bli producenter/låtskrivare, eller att gruppen behövde en ny sångerska.
  • Efter nio månaders skivinspelning kan Clara nu äntligen bryta tystnaden och berätta om det projekt som gjort att hon pendlat till och från studion i Stockholm hela tiden. Nu kan hon berätta för alla hon känner att hon blivit ny sångerska i popgruppen Ace of Base.

18-åriga Clara Hagman från Furuvik har blivit ny sångerska i popgruppen Ace of Base. Hon har lämnat Idol bakom sig, och redan fått en ny chans att bli nästa stora artist från Gävle. I september släpps hennes debut på comeback-plattan i Sverige, och nu väntar hela världen på att erövras. – Det känns väldigt roligt, som en dröm som slår in, säger hon leende.

Annons

Clara var en tjej som visste vad hon ville tidigt. Redan som elvaåring visade hon upp sin talang för hela svenska folket. Då gick hon på Kastets skola i Bomhus, och ställde upp som deltagare i Lilla melodifestivalen med låten ”Hej, vem är du?” som hon skrivit själv.

Detta är det dock få som minns i dag. Desto fler minns henne från Idol 2009, där hon imponerade på juryn med Duffys fjolårshit ”Warwick Avenue”, men slogs ut i en av kvalfinalerna.

Nu ska hon byta Idol-scenen mot en mycket större. I stället för den svenska publiken riktar hon blicken mot utlandet.

Claras musikkarriär tog inte slut bara för att Idol-äventyret var över. Den fortsatte bara två veckor senare. Då ringde TV4 och meddelade att Ulf Ekberg sökt henne. Och jo, det gick bra att ge honom hennes mobilnummer.

– Han hade sett mig på tv och fastnat för mig. Det kändes jätteroligt, säger Clara.

Hon visste ingenting om vad Ace of Bases nya projekt handlade om, men stod ett par veckor senare i en studio och sjöng in de låtar som de bett henne öva in. Bland annat deras gamla hit ”The sign”.

– Jag åkte ner till Stockholm med mina kompisar och skulle möta dem på stan senare. Men jag blev kvar i studion tio timmar och kom inte ut förrän sent på kvällen, berättar hon.

Från september till maj har hon sedan dess hållit på att spela in. Men inte förrän nu i sommar har hon kunnat avslöja någonting. Bara hennes närmaste vänner och familj har vetat att hon jobbat med skivan.

– Det har varit lite svårt att behöva hålla masken ibland, medger hon.

Ace of Base behövde två nya sångerskor när bandet ville göra comeback, i den nya version de kallar Ace of Base 2.0. Gruppens andra nya tjej, Julia Williamson, är handplockad på liknande sätt nerifrån Malmö.

Nu tycker Clara att det känns skönt att skivan är klar, och ser fram emot höstens promotionturné.

– Det är otroligt kul att få jobba med det jag vill, fastän jag är så ung. Det är verkligen en dröm som slår in, säger hon.

För att helhjärtat kunna satsa på musiken har Clara nu sagt upp sig från extrajobbet på Gina Tricot i Valbo. Hon har också ställt in resten av sommarens spelningar på Söderhielmska. Där har Clara jobbat som trubadur nästan varje lördag.

Ace of Base 2.0 har redan släppt sin första singel till radion i Österrike, Schweiz, Tyskland och Mellanöstern. I Sverige är det på gång under hösten.

– Jag försöker att inte ha så stora förväntningar. Man vet ju ingenting om vilka reaktioner skivan kommer att få, men jag hoppas naturligtvis på det bästa, säger Clara.

Popmusik är för henne en helt ny genre. Typisk Clara-musik är vanligtvis lite deppig, gärna med akustisk gitarr. Hon lyssnar mest på Coldplay, U2 och på senare tid även Lady Gaga.

Hon skriver fortfarande egen musik ibland. Vad framtiden för med sig får tiden utvisa.

– Det känns konstigt att inte veta hur mitt liv ser ut om bara någon månad, men sådana är reglerna inom musikvärlden. Allt går fort och skivbolagen är alltid med och styr, säger hon.

Till att börja med vill hon hitta en lägenhet i Gävle. Efter att ha varit ute och spelat en hel vecka vill hon kunna komma hem och träffa alla nära och kära. Men sedan har hon siktet inställt på Kalifornien. Åtminstone något år.

– I Los Angeles finns en skola som heter MI, Musicians Institute, och där har jag alltid velat gå, säger hon.

Annons