Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök att lura pensionär

GÄVLE
Den 80-åriga damen fick ett telefonsamtal vid halv åtta-tiden på kvällen - en kvinna presenterade sig som medarbetare på Föreningssparbanken och erbjöd sig att komma hem till damen för att hjälpa till med bankärendena.

Annons
Projektet, som kvinnan kallade "Solcirkeln", finns inte.

Nytt upplägg
- Det är ett nytt upplägg som utförs i akt och mening att bli insläppt för att kunna snoka omkring och stjäla, säger Ulf Eriksson, säkerhetschef på Föreningssparbanken i Gävle.
Den 80-åriga damen lät inte lura sig. Påföljande dag kontaktade hon sitt bankkontor som då blev varse lurendrejeriet.
Uppgifter damen kunnat lämna tillsammans med tidpunkten för telefonsamtalet, den 2 eller 3 september, tyder på att förövarna var desamma som slog till mot flera andra äldre i Gävle kring månadsskiftet.
80-åringen tyckte sig höra att kvinnan vände sig bort för att tala med någon i bakgrunden, eventuellt en man. Flera andra rapporterade kring månadsskiftet om paret, som nu tros ha dragit vidare.
Enligt Föreningssparbankens säkerhetschef har varianten med "Solcirkeln" använts vid ett flertal bedrägeri- eller stöldförsök i norra Sverige på senare tid.
Sociologen och terapeuten Hjelde Eriksson i Umeå har granskat ekonomisk brottslighet där äldre är främsta måltavlan - hon använder begreppet "ekonomiskt våld" dit hon bland annat räknar att en förövare lurat eller pressat en äldre person på pengar, eller att en brottsling stulit eller förskingrat egendom.

Undersökning
Undersökningen, som genomfördes i Umeå, visade att tio kvinnor och 16 män av 1 000 utsatts för ekonomiskt våld.
Äldre kvinnor som varit tjänstemän eller högre tjänstemän var överrepresenterade i gruppen som drabbats av ekonomiskt våld.
Det kunde antingen bero på att de var lämpliga måltavlor eftersom de hade större tillgångar, eller att de i kraft av högre utbildning oftare anmälde att de utsatts för brott än kvinnor med lägre utbildning som var "arbetare" under tiden av yrkesverksamhet.

MATS HEDSTRÖM