Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt högstadium nästa höst?

SANDVIKENSandvikens montessoriskola får troligtvis starta högstadium nästa höst.Däremot vill Sandvikens högsta politiker inte att rektorn Nils-Erik Johansson ska få starta ytterligare en friskola, trots en lång kö av intresserade elever och föräldrar.

I tisdags beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om ett förslag till yttrande över ansökningarna. Det slutgiltiga besluten tas av Skolverket senare i år.

- Vi sökte tillståndet för att kunna erbjuda fler elever plats. Det känns synd att behöva säga nej när vi ser hur stort intresset är, säger rektor Nils-Erik Johansson.

I utskottets förslag står att eftersom det redan finns en montessoriskola i Sandviken så skulle en till "inte innebära ytterligare pedagogiska valmöjligheter än de som redan erbjuds i Sandvikens kommun".
Men de skolbarn som inte redan går på montessoriskolan har ingen valfrihet. För skolan är full. Och högstadieplatserna kommer att gå till dem som nu går i de lägre klasserna.

- Ja, men de kommer ju att ta in nya kullar varje år. Som vi ser det skulle inte en till skola vara någon förbättring för Sandvikens elever. Det hade varit skillnad om man ville starta en skola med någon pedagogik som inte finns i Sandviken. En till montessori skulle ju inte tillföra något nytt, utan snarare försämra för eleverna, säger kommunalrådet Stefan Hedin.

Argumentet är klassiskt: ju fler friskolor, desto mindre pengar till den kommunala skolan, vilket kan medföra att små skolor tvingas stänga.

- Vi har rejält minskande barnkullar i Sandviken och det betyder att vi får väldigt höga lokalkostnader per barn. Vår ambition är att ha kvar små skolor som Smassenskolan. Men det blir svårare ju färre barn som går där, säger Stefan Hedin.

Nils-Erik Johansson tycker inte att det borde påverka situationen så mycket om 150 barn mellan sex och 15 år skulle försvinna från den kommunala skolan. Men där håller inte arbetsutskottet med.
Riitta-Liisa Björk, m, valde att inte delta i beslutet.

HANNA JANSSON