Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt ledarskap lösningen?

GÄVLE
Efter många år med turbulens och ständiga chefsavhopp kommer länssjukhusets medicinområde att prova en ny ledningsmodell. Den "starke ledaren" ska ersättas av en "samlingsregering" där samtliga fackliga organisationer ska ingå.

- Vi har testat alla tänkbara varianter av chefer, nu är det dags att försöka något nytt, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

Nio chefer
Inte mindre än nio olika chefer har under de senaste tio åren passerat revy på länssjukhusets medicinklinik i Gävle.
De flesta har varit läkare, en har varit sjuksköterska, en konsult, en personaladministratör.
Nu senast försökte man med en civilingenjör från näringslivet, Hans E Nilsson, men även han blev kortvarig.
- Det har varit bra personer allihop. Men förväntningarna på dem har ofta varit orealistiskt stora, säger Lena Munkhammar.

Frustration
Chefsproblemen bottnar delvis i de stora svårigheter som den internmedicinska verksamheten har. Arbetsbelastningen är hård, läkarbristen skriande och ekonomin ansträngd. I en sådan situation uppstår lätt frustration och konflikter.
Tanken med den nya förstärkta ledningsgrupp som Lena Munkhammar vill bilda för medicinområdet är att tidigt fånga upp synpunkter och bredda ansvaret för verksamheten. Representanter för alla fackliga organisationer ska finnas med i gruppen.
- Det här är ett sätt att flytta fram medarbetarinflytandet. Facken kommer att vara med redan från början i alla frågor, säger Lena Munkhammar.

Samordnare
Ny verksamhetschef blir Bo Bäckström. Han är normalt personalchef och en av veteranerna i sjukhusets administration. Bäckström ska inte fungera som idéspruta eller visionär utan mer ha en samordnande funktion, enligt Munkhammar.
- Bosse är perfekt i den här rollen, han är en man med stora öron och en liten mun.
För att bredda perspektivet ytterligare i gruppen kommer två av sjukhusets andra verksamhetschefer, Charlie Nihlén, kirurgkliniken, och Anders W Jonsson, barnkliniken, att ingå.
Gruppen kommer att ges tämligen fria tyglar.
- Jag kommer att hålla fingrarna borta från syltburken, lovar Lena Munkhammar.
Lösningen är temporär men hur länge den kommer att finnas kvar är inte bestämt.

BJÖRN HANÉRUS