Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv åt gammal trädgård

Grinden står öppen, flankerad av gamla grindstolpar. Gången leder på gammalt vis rakt upp mot huset. Men gruset är borta och på båda sidor om gången blommar den trendiga daggkåpan. En gammal trädgård har fått nytt liv.

Annons

I slutet av augusti ska medlemmarna i trädgårdsföreningen Liljekonvaljen besöka Lars och Inger Blomberg. Då får de se hur en gammal trädgård som gjorts om kan se ut när den är klar.

– Trädgården var gammal och förväxt, och när vi drog in fjärrvärme och dränerade om blev mycket förstört. Så vi kände att vi behövde göra något, säger Inger Blomberg, som tillsammans med Lars Blomberg bor i huset på Blåsåsvägen sedan 20 år.

De tog hjälp av trädgårdskonsulten Gunilla Welin-Brook och Rönngren Mark & Trädgård och de är väldigt nöjda med resultatet.

– Vi ville ha en lättskött trädgård och det fick vi. Det är mer blommor än tidigare, men mindre jobb, även om vi fått vattna en del. Många växter är ju unga, säger Lars Blomberg.

Han är också imponerad över stensättarnas arbete:

– De grävde undan allt nästan en halvmeter ner och lade på nya bärlager och ny jord. Det blev väldigt bra. Plattorna har knappt satt sig någonting fast vi kör på gången.

Det mesta av perennerna i trädgården är nyplanterade, men en del växter har sparats från tidigare, bland annat några astilbe, några rhododendron och ett löjtnantshjärta. Dessutom ger flera gamla fruktträd atmosfär åt trädgården.

Poolen är också kvar. Den fanns redan när familjen flyttade hit, men nu har den fått en ny inramning.

– Vi hade ett vitt plank förut men det kändes väldigt instängt, säger Lars Blomberg.

Nu har det vita planket ersatts av ett svart, som lättats upp med partier av armeringsjärn. Vid spaljéerna finns vin som ännu inte vuxit sig så stora.

Ett av de nyplanterade äppleträden är inte heller så stort, men det beror på att kaninerna åt upp det.

– Jag hade satt upp nät men det blev ju så mycket snö. Kaninerna satt på skaren och åt allt som stack upp, säger Lars Blomberg.