Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv i Lyckebo - för båt- och badfolk

När båthuset redan var byggt fick Karin sin idé. Hon skulle öppna en sommarbutik med inredning och en doft av sjö och hav.

Annons

Att båthuset låg vid ett promenadstråk hade hon redan noterat. Många gäster från Böna kafé och kunder i fiskebodarna brukar passa på att ta en promenad ut till fyren och lotsplatsen när de ändå är i krokarna. Nu kan de stanna till och hämta lite inredningsinspiration också. Köpa en saltvattenstvål till semestern. Eller kanske en ny kudde till hammocken.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och tycker mycket om den marina stilen i vitt, blått och rött, säger Karin Östhol. Den passar ju så bra här ute och nu fick jag plötsligt ett bra tillfälle att prova det här.

För fyra år sedan köpte hon och Björn Löfman fastigheten Lyckebo som ligger granne med Böna fyr. En fantastisk strandvilla från 1898 som byggdes av Hellberg, en av ägarna till grossistföretaget Engwall, Hellberg & Co. Företaget handlade med kolonialvaror som kaffe, frukt, kryddor och sirap och anlade år 1909 ett kafferosteri i Gävle. Strandvillan har en ståndsmässig fasad med fjäll av trä, engelska fönster som öppnas genom att skjutas uppåt, riklig snickarglädje och ett pampigt torn med utsikt. Dessutom finns ett badhus i original med bastu, omklädningsrum och ett hål i golvet med både trapets och en stege ner i havet.

– Badhuset är underbart, säger Karin. Jag som har jobbat på badhus länge i mitt liv, tycker mycket om att bada. Vi har använt det flitigt, men det är i dåligt skick och behöver rustas ordentligt.

De har fått lite att bita i hon och Björn. Huset var helt utan isolering och när Karin kom dit en vinterdag såg det ut som om hon var med i filmen Doktor Zjivago för det hade det snöat in. De tänker renovera pö om pö och började med sovrummet. Just nu håller de på med köket och när det är färdigt kan de äntligen bo i sitt hus. I alla fall under sommarhalvåret.

Sex dagar i veckan tänker Karin ha sin sommarbutik öppen.

– Vi följer fiskarnas öppettider och har stängt på måndagarna precis som de.

Ända tills i höstas var Karin fastighetsförvaltare och drev Östhols Fastigheter tillsammans med sina syskon. Hennes föräldrar började med fastigheter redan när hon var liten och fastighetsskötsel hörde till vardagen när hon växte upp. Men allt har sin tid och förra året blev det läge att sälja. Plötsligt fick Karin utrymme att prova sin gamla dröm.

– Båthuset stod redan där och kunde lika gärna fungera som butik på sommaren, då ligger ju båten i sjön. Jag bestämde mig i höstas och åkte på inredningsmässor i vintras. Både Formex i Sverige och Formland i Danmark. Danskarna är väldigt duktiga, men ju längre jag har hållit på desto roligare har det blivit med svensk formgivning.

Hon visar lergodset från Danmark, tunga krukor, fat och kannor i milda toner av oliv och turkos. Men också i mer färgstarka varianter som blått och lila. Kuddarna i soffan är svenska. I naturnära, oblekt linne med volangrosor, eller som en mer dramatiskt svart kuddros.

– Jag såg en bild i en tidning med bara en svart ros-kudde mitt på ett överkast, säger Karin. Det blev väldigt effektfullt, som en tårta. Jag är väldigt nöjd med kuddarna, de känns lite extra.

I taket hänger grova, men mjuka mattor vävda av rep. Servettringarna är gjorda av flöten med ett tunt rep mellan och den fiffiga dörrstoppen som en vädertålig väska i oljerockmaterial fylld med vanlig sand.

På backen utanför boden står många lockande smakprov på rad.

Då kommer Björn ut med en med bricka kaffe. Han är psykolog till vardags och uppskattar sin nya roll som bönabo och seglare. Med glimten i ögonvrån funderar han hur han ska kunna tillföra något eget.

– Man skulle kanske öppna något mer här... resonerar han för sig själv. Jag såg en skylt i en Snobben-film där det stod ”Doktorn är inne”. En sån skulle jag kunna ha, fortsätter han och ler stort.

– Med en så där tjusig divan utanför. Både till försäljning och till att lätta sitt hjärta i.