Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt museum för Gävles gamla spårvagnar

1953 var senaste året en spårvagn rullade fram på Gävles gator.
– Sedan dess har det inte varit någon trafik alls. Nu ska vi renovera upp vagnarna och sen ska de sättas i trafik. Vi tror och hoppas att det ska ta mellan två och tre år, säger Daniel Ersson på Svenska spårvagnssällskapets Gävleavdelning.

Efter att ha letat nya lokaler i flera år har Svenska spårvagnssällskapets Gävleavdelning äntligen hittat rätt. Till Femte Tvärgatan nära Gavleån ska deras spårvagnar rulla den 15 december för en permanent flytt. Och fler gånger lär de rulla.

– Det kommer att bli en spårvagnssträcka från Fältskärsleden till Briggen Gerdas gamla kajplats. Framför allt kan det här bli viktigt för turismen i Gävle, säger Daniel Ersson på Svenska spårvagnssällskapets Gävleavdelning.

I museet kommer det, utöver spårvagnarna, att finnas unika bilder från Gävles spårvagnshistoria som föreningen fått av en entusiast. Man försöker även få tag på fler objekt från privatpersoner, till exempel uniformer.

Innan det blir grönt ljus för Gävles spårvagnar måste Trafikverket säga ja. Där pågår just nu samtal i positiv ton enligt Daniel Ersson.

Svenska spårvagnssällskapets Gävleavdelning grundades 2006 och består i dag av 47 medlemmar.