Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt område planeras med hus och kanal

Gävle har fått blodad tand på att gräva kanaler.

Nu planeras en ny trädkantad kanal, den här gången på södra Hamnpiren.

Men någon buss går inte till det nya bostadsområdet.

Ett förslag till ny detaljplan för området där Tibnorhallen ligger på södra sidan av Gavleån är just nu ute på samråd.
Förutom själva Tibnorhallen, där bland annat Erikshjälpen håller till, omfattar den nya detaljplanen parkeringen utanför samt upplaget öster om hallen. Den yttersta delen av hamnpiren, där Södra Skeppsvarvets båtklubb håller till, ingår däremot inte i planförslaget.
I översiktsplanen för Gävle stad som antogs i våras pekas södra Hamnpiren ut som ett framtida bostadsområde med 40 till 200 bostäder.
Enligt detaljplaneförslaget ryms mycket mer. Fyra kvarter med fyravåningshus kommer tillsammans att rymma cirka 300 lägenheter, plus lokaler för annan verksamhet ut mot Atlasgatan där det blir för bullrigt för bostäder.
Mellan två av bostadskvarteren ska man gräva en ny kanal som förbinder Gavleån med Stenborgskanalen, Själva Stenborgskanalen ingår inte i planområdet, den ska användas som båthamn även i framtiden efter att den sanerats från miljögifter.
Förslaget att bygga bostadshus på södra Hamnpiren är inte oproblematiskt. Ett problem är att det inte finns någon kollektivtrafik till området. I handlingarna står att det finns busstrafik på Atlasgatan men i verkligheten ligger närmaste busshållplats drygt 600 meter bort, vid Brynässkolan.
Ett annat problem är risken för översvämning. Enligt Räddningsverkets karta kommer delar av hamnpiren att översvämmas vid ett så kallat 100-årsflöde i Gavleån. Marknivån bör vara minst två meter över havet för att man ska klara sig från översvämningar. Vid de bostadshus som planeras nu kommer marknivån att ligga cirka 3 meter över nuvarande, men samtidigt kommer parkeringen att ske i p-däck under gårdarna.
Samrådstiden pågår till den 14 augusti.