Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt organ ska ge bättre tillväxt

GÄVLE
Kommunförbundet Gävleborg vill bilda ett nytt samverksansorgan mellan länets kommuner och på sikt även landstinget. Syftet är att förbättra tillväxt och expansion och stärka länet regionalt, nationellt och internationellt.

Det kan bli grunden till en rätt självstyrande region med ett folkvalt parlament, som i andra delar av regionernas EU.
- I Europa pratar man mycket om regioner. Om man vågar sia om det här så kan det nog vara ett steg i den riktningen, säger Kjell Höglin, ordförande i kommunförbundet och tidigare kommunalråd i Hofors.
Sedan regeringen 1996 gav några län möjlighet till ökat regionalt självstyre har diskussioner förts i Gävleborg hur man tillsammans ska ta ett större ansvar för länets utveckling.
Nu har kommunförbundets styrelse skissat på hur ett samverkansorgan skulle kunna se ut. Förslaget har gått ut till samtliga kommunstyrelser för att se om de går med på principerna. I så fall kan man köra vidare och diskutera fram bra lösningar under året. Säger fullmäktigeförsamlingarna också ja i höst så kan man sätta igång vid nästa årsskifte.
- I slutändan är det kommunerna som beslutar. För att få bilda organet så måste alla vara positiva. Annars blir det inget, förklarar han.
På måndagen mötte man de politiska partiernas länsorganisationer för att se vad de tyckte. Där fick man klartecken att gå vidare.
Tanken är att samverkansorganet ska integrera statlig- landstings- och kommunal verksamhet bättre i länet. I dag är frågor om regionalpolitik, infrastruktur och näringsliv uppsplittrat mellan olika regionala organ. Kjell Höglin säger att man ska minska såna parallella organisationer nu.
I ledningen ska förtroendevalda representanter från kommunerna sitta. Det blir därför indirekt folkvalt. Enligt lagen kan man inte ha det direkt folkvalt.
- Vi ska utgå från kommunernas behov. Dessutom får kommunpolitikerna vara mer regionalpolitiker, menar han.
Man ska bland annat jobba med tillväxtprogrammet 2004-2006, beredning av strukturfondsansökningar och länets infrastrukturplanering.
Men man ska också stödja samarbete mellan näringslivet, högskolan och samhället. Dessutom ska man marknadsföra länet och dra hit investeringar och etableringar.
Både länsstyrelsens och landstingets regionala verksamhet ska föras över till samverksansorganet. När det blivit klartecken från kommunerna involveras troligen landstinget mer i processen.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se