Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt polishus i Rörberg?

GÄVLE
Ett nybyggt, supermodernt "rättscentrum" med polisen, åklagarna och tingsrätten under samma tak.

Annons
Som enligt en obekräftad uppgift kan placeras på flygplatsen i Rörberg?
Gefle Dagblad kan avslöja att förslaget är ett av tre alternativ som enligt Rikspolisstyrelsens konsult ska lösa Gävlepolisens trångboddhet.
- Det finns tre alternativ. En försiktig renovering av polishuset eller en mer genomgripande renovering.
- Eller nybyggnation, säger Per Rooth, polisens ekonomidirektör som varit inkopplad på utredningen.

"Hela havet stormar"
Tankarna på ett så kallat rättscentrum har diskuterats en längre tid bland länets poliser. De har fått större aktualitet av att Gävlepolisens nuvarande lokaler är för små.
- Fordonsparken har växt, annan utrustning också. Och våra arbetsuppgifter har förändrats, säger Per Rooth.
Dessutom är det för tillfället "hela havet stormar" vad gäller i vilka lokaler olika rättsvårdande myndigheterna ska husera.
Tingsrätten har förlängt sitt nuvarande hyreskontrakt för huset vid Holmparken, men när den påtänkta sammanslagningen med Sandvikens tingsrätt blir av behövs det större lokaler.
Kriminalvården behöver fler häktesplatser och funderar på att bygga ett jättehäkte på fängelseområdet.
Och så är det Gävlepolisen, som arbetar i omoderna lokaler byggda 1971.
- Just nu arbetar vi med alternativ två som huvudspår, tillsammans med hyresvärden Norrporten, säger Per Rooth.

Rörberg eller Kungsbäck
Haken för Gävlepolisen är att en genomgripande renovering inte får innebära att hyran per kvadratmeter ökar alltför mycket. Innan det så kallade huvudspåret har utretts klart vill Per Rooth inte uttala sig om sannolikheten av det nya rättscentrat.
Han bekräftar att polisen kommer att forska vidare i möjligheterna om alternativ två faller.
Exakt var rättscentrat kan hamna geografiskt är inte klart. En obekräftad uppgift gör gällande att Rörberg är påtänk - enligt en annan uppgift som diskuterats vore lokaler vid Kungsbäcks IT-centrum möjliga.
Fördelen med Rörberg är att det ligger mittemellan Gävle och Sandviken. Man kunde slå två flugor i en smäll. Men Per Rooth nekar till att Rörberg diskuterats, lika litet som en sammanslagning av polisstationerna varit på tapeten.
Bland polismännen rådde delade uppfattningar om ett rättscentrum och en eventuell placering på Rörberg.
- Rörberg låter fel i mina öron, säger Stefan Hall, närpolischef i Gävle, som inte tror att en flytt dit överhuvudtaget är aktuell.
Andra ser framförallt positivt på att samla flera myndigheter under samma tak.

Vinna tid och pengar
- Ett rättscentrum är bra. Vi skulle vinna tid och pengar. Slippa resor och ha mindre svårigheter att få kontakt. Jag tycker att man ska ha ett större perspektiv - lägger man det på slätten ligger det mittemellan. Man kan ha kvar en lokal förankring, säger Bo Sköld, chef för kriminalavdelningen i Gävle. Han är inte främmande för att slå ihop Gävle- och Sandvikenpolisen, med någon form av bibehållen representation på orterna dit allmänheten kan vända sig.
Just ett ökat avstånd till medborgarna är en risk med ett rättscentrum, i vart fall om det placeras utanför stan.
- Det låter positivt för vår del. Hur det blir för medborgarna har jag inte tagit ställning till. Men har man många ärenden till olika myndigheter kan det ju vara bra, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl.
Vad Sandvikenpolisen tycker om de tre alternativen är oklart. Möjligen för att man vet mindre än kollegerna i Gävle.
- Det här är mer än jag vet, säger Sune Bergström, utredningschef i Sandviken.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39