Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt: 400 barn från Gävle och Sandviken på snö i Kungsberget

Kanske föds en ny Ingemar Stenmark eller Gunde Svan i Kungsberget den här veckan. Alla tioåringar i Sandviken och Gävle får nämligen testa att åka skidor. Både längdåkning och alpint.

"Alla på snö" så kallas ett projekt som anordnats av Svenska Skidförbundet. Projektet pågår i hela landet och går ut på att alla barn i årskurs fyra ska få prova på skidåkning.

Eleverna ges fri tillgång till all utrustning som behövs och de behöver inte heller betala något för liftkorten.

Projektledare är Johan Linnaeus från Gävle.

Totalt 38 kommuner berörs. Den här veckan är det Gävle och Sandvikens tur. Och eftersom Kungsberget är så gott som hemmaplan för Johan Linnaeus var han själv på plats med de första hundra eleverna som satte på sig pjäxor och skidor och gav sig ut i skidspår och pister

– Vi inom skidförbundet anser att skidåkning ska vara inkluderad i skolan på samma sätt som matte eller svenska eller något annat ämne. I läroplanen står att barn ska vara ute och röra sig i naturen under alla årstider. Vi gör det här dels för att hjälpa skolorna, men dels också för att skapa fler skidåkare, säger Johan Linnaeus.

Eleverna leds av studenter som läser idrottsvetenskapliga programmet på högskolan i Gävle.

Under fyra dagar pågår "Alla på snö" i Kungsberget och totalt får anläggningen besök av cirka 420 tioåringar från Gävle och Sandviken.

– Vår målsättning är att alla barn ska få en chans att glida på snön, säger Johan Linnaeus.