Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt sätt mäta blodfetter

En ny metod att mäta fetthalten i blodet och därmed risken för hjärtkärlsjukdom är på väg att införas i Gävleborg. Testet är både bättre och billigare än traditionella kolesteroltester.

Via blodprov går det att ta reda på hur stor risk en patient har att få hjärtinfarkt eller andra hjärtkärlsjukdomar. Provet visar hur höga fetthalter patienten har i blodet.

Utifrån provresultatet kan läkaren avgöra om patienten behöver behandling, till exempel med blodfettssänkande läkemedel.

Blodfettsmätningar är ett av de vanligaste proverna som tas inom sjukvården. Bara i Gävleborg görs cirka 100 000 sådana tester varje år.

Men rutinerna för dessa blodfettsmätningar har länge varit ifrågasatta. Nyligen blev det belagt i en stor studie att den traditionella mätmetoden bör bytas ut mot en ny som är mer träffsäker.

Landstinget i Gävleborg är nu på väg att införa den nya metoden vid kemlab på Gävle sjukhus. Att det sker just nu har inte med den stora hjärtstudien att göra utan har varit planerat länge, enligt överläkare Leif Jansson, medicinskt ansvarig vid Laboratoriemedicin i Gävleborg.

– Metoden är egentligen inte ny och fördelarna med den är kända sedan länge. Men det har tagit tid innan den blivit accepterad bland klinikerna, säger han.

Metoden går ut på att mäta något som kallas apolipoproteiner. Det är proteiner som transporterar de olika blodfetterna i blodet.

Genom att mäta kvoten av två apolipoproteiner – ApoB och ApoA1 – kan man få fram säkrare värden än tidigare för hur stor risk patienten löper att få hjärtkärlsjukdom.

Metoden ger därmed läkarna ett bättre underlag när de ska ställa diagnos och ge behandling. Den gör det också lättare att följa upp en behandling och se om medicineringen behöver ändras.

Själva provtagningen går till som tidigare. Men till skillnad från i dag slipper patienten fasta inför provtagningen.

– Det är en stor fördel för patienten, konstaterar Leif Jansson.

Även ekonomiskt finns det en del att vinna på att införa den nya testmetoden. Den kostar cirka 60 kronor per prov medan den äldre ligger på cirka 100 kronor per prov.

Inledningsvis kommer de två testmetoderna att användas parallellt. Men på sikt räknar Leif Jansson med att alla blodfettsmätningar i länet ska göras med den nya.