Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stödpaket för bankerna

/
  • Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell presenterar åtgärder för att stärka bankernas kapitalbas vid en presskonferens på regeringskansliet i Rosenbad i Stockholm på tisdagen.

Regeringen lägger fram ett stödpaket för bankerna på 50 miljarder kronor. Pengarna ska kunna stärka bankernas kapitalbas, framkom det vid en pressträff med kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och finansminister Anders Borg på tisdagen.

Annons

- Vi är beredda att stärka solventa bankers kapitalbas med upp till 2 procent, sade finansmarknadsminister Mats Odell vid en presskonferens.
Regeringen föreslår en ram på 50 miljarder kronor för programmet, som ska finansieras via den så kallade stabilitetsfonden.
"Kapitaltillskottsprogrammet riktar sig till solventa banker och vissa andra kreditinstitut med säte i Sverige. Regeringen anser att det i första hand är privata investerare som ska tillskjuta med kapital, men genom programmet kan även staten bidra", skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Bankerna ska kunna söka om kapitaltillskott från staten som en del i en nyemission.
Tillskottet kan komma att ske genom aktier eller så kallat hybridkapital.
"Staten kommer att kunna delta med upp till 70 procent av en privat emission på samma marknadsmässiga villkor som andra investerare", skriver regeringen.
- Det är ingen mirakelkur vi håller på med. Det handlar om många byggstenar för att hjälpa det finansiella systemet. Vi har förhindrat en finansiell härdsmälta, men det kommer att behövas ytterligare åtgärder, sade finansminister Anders Borg på presskonferensen.
För att finansiera statens åtaganden inrättas en stabilitetsfond, som bankerna själva finansierar genom en obligatorisk avgift.
Regeringen ställer krav på bankerna som bland annat innehåller stopp under två år för löne- och arvodesökning, stopp för bonusar och begränsningar för avgångsvederlag för företagsledningen i de institut som erhåller kapitaltillskott.- Vi ger inte bort pengar till bankerna, utan det är marknadsmässiga villkor, sade finansminister Anders Borg på presskonferensen.
Tillskotten ska användas för att öka bankernas utlåningskapacitet. Apropå att regeringen inte själv lånar ut pengarna till företagen utan går omvägen via bankerna sade Mats Odell:
- Vi vet inte vilka företag som behöver de här krediterna. Vi kan inte bedöma det från Rosenbad, det kan däremot bankerna.
En förordning till Riksgälden om det nya bankpaketet väntar den 10 februari, förutsatt godkännande på EU-nivå.
På frågan om detta ska ses som en uppmaning till bankerna att ta in nytt kapital sade Odell:
- Det är ett erbjudande. Vi utgår ifrån att de i första hand vänder sig till sina huvudägare och marknaden.

Tillskotten kan komma i olika former. Det kan bli tal om både förlagslån och investeringar i stamaktier, sade Anders Borg.
Regeringen tror inte att kravet på bonusstopp och frysta löner avskräcker bankerna från att delta. 
- Det kan inte vara rimligt, sade Mats Odell som räknar med att fler banker än Nordea kommer att gå ut och frysa ersättningarna till den högsta ledningen.

För de 50 miljarderna som regeringen säger sig vara beredda att skjuta till i nytt kapital, räcker pengarna exempelvis till att ta över både SEB och Swedbank.
SEB har ett börsvärde i dag på runt 23 miljarder kronor medan Swedbank värderas till 21 miljarder kronor.

- Vi håller med om att det fortfarande råder en onormal situation på finansmarknaderna, vi välkomnar alla åtgärder som kan vidtas för att normalisera och lösa situationen, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank, till TT.
Huruvida Swedbank kommer att ansöka om kapitaltillskott ur paketet är för tidigt att avgöra, enligt Sundblad, programmet måste utvärderas i detalj. 
- Men vi har just gjort en nyemission på 12,4 miljarder kronor så spontant har vi just nu inget ytterligare behov av kapitaltillskott, säger hon.

Även utländska banker med dotterbolag i Sverige kan delta i programmet, enligt Mats Odell. 
- Det är fullt möjligt. Alla med säte i Sverige har möjlighet att delta i det här programmet, säger Odell.
Regeringens arbete med programmet har pågått sedan december och kommer att avslutas med en förordning till Riksgälden om en vecka.
Taket för programmet på 50 miljarder kronor motsvarar två procent av de svenska bankernas aktiekapital. Över den nivån får inga statliga kapitaltillskott ges, enligt EU:s regler, enligt Odell.
Han räknar med att varje statlig miljard ska resultera i ökad utlåning från bankerna med 5–12 miljarder kronor. Men de ”herrelösa krediter” som den svenska finanskrisen har genererat kan uppgå till hela 1 200 miljarder kronor. Det handlar om lån som är på väg att förfalla och där långivaren inte längre finns kvar på den svenska marknaden.
- Svenska banker lånar i dag ut mer än de någonsin har gjort, men det räcker ändå inte, säger Odell.

 

Mer läsning

Annons