Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt strandskydd ett lyft för landsbygden

Annons

, KD, vill balansera utvecklingsintresset mot bevarandeintresset.

Regeringen vill nu förbättra villkoren för bebyggelse på landsbygden. Vi kristdemokrater har länge legat på för att avskaffa den fyrkantigt, tunga byråkratiska lagstiftning som försvårat länets möjlighet att utvecklas. Nu gör regeringen de förändringar vi kämpat för.

Sverige har en fantastisk natur med lång kustlinje och en rikedom av insjöar och vattendrag. Det är den vackra naturen som lockar hit människor från hela Europa. Det är också den vackra naturen som förknippas med livskvalitet för många svenskar. I vårt urbana samhälle är det många som gärna flyttar ut från stress och bilköer till omgivningar som skänker vila och själslig stimulans.

För att kommande generationer ska ha möjlighet att avnjuta den svenska naturen behövs ett starkt skydd. För att kunna göra väl avvägda beslut är det viktigt att balansera utvecklingsintresset mot bevarandeintresset. I den avvägningen finns det, inte minst i Gävleborg, med långt över 3 000 sjöar, större än en hektar, plus alla mil kust och älvar, gott om utrymme för att även tillfredsställa det lokala näringslivets behov och människors önskemål om ett attraktivt boende.

De som tydligast kan se helheten och bäst avgöra vilka perspektiv som väger tyngst är kommunerna, i nära samråd med medborgarna. Därför har vi under flera år pekat på det orimliga i att besvärsrätten ligger på Naturvårdsverkets bord. Vi är nu väldigt glada över regeringens besked att behålla det generella strandskyddet enligt miljöbalken, men att kommunerna själva får möjlighet att bevilja dispens.

I ett län, som Gävleborg, med lågt bebyggelsetryck och talrika sjöar och vattendrag får nu våra kommuner, med stöd av analyser i sina översiktsplaner, medge undantag från strandskyddsbestämmelserna. Kravet är att det rörliga friluftslivet, den biologiska mångfalden och kommande generationers tillgång till strandlinjen inte äventyras. Det är utmärkt att besluten flyttas närmare medborgarna och att kommunernas översiktsplaner kommer att få större tyngd i utvecklingsarbetet.

Vi välkomnar att strandskyddet anpassas efter de lokala förutsättningarna, samtidigt som vår unika Allemansrätt tryggas. Möjligheterna för det rörliga friluftslivet stränder kring insjöar och vattendrag kommer att bestå, samtidigt som kommunerna får nya möjligheter att utveckla orter som annars hotas av avfolkning.

Kristdemokrater i Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel