Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt upprop för asylbarnen

Situationen för de ensamkommande asylsökande barnen är fortsatt ohållbar. Nu går Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson, Svenska Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och barnombudsmannen Fredrik Malmberg ut i en gemensam debattartikel på DN. debatt och kräver att de svenska kommunerna tar sitt ansvar.

Deras argumentation är bestickande.

De barn som kommer till Sverige utan föräldrar eller andra släktingar flyr från krig, förföljelse och andra svåra förhållanden. Många har förlorat hela sin familj. Deras allra högsta önskan är att få stanna i Sverige.

Situationen är ohållbar, konstaterar artikelförfattarna. Drygt 250 barn sitter nu i tillfälliga boenden och väntar på att några svenska kommuner ska förbarma sig över dem. 98 (för bara några dagar sedan var de 100) av Sveriges 290 kommuner samarbetar redan med Migrationsverket. 192 gör det inte. Det är glädjande att än en gång kunna konstatera att Gävle och Sandviken tar sitt ansvar för de ensamma barnen.

Om 60 kommuner, låt oss säga de största och rikaste, tog hand om två barn var och resterande 130 kommuner förbarmade sig över ett barn var så vore saken klar.

Jo, det är klart att det kommer fler. Totalt beräknas 1 800 asylsökande barn komma ensamma till Sverige i år. Men räkneexemplet visar ändå att belastningen inte blir så farlig. 1 800 barn innebär i snitt tio barn per kommun, vissa kan säkert ta fler, andra kan med hedern i behåll, ta några färre.

Man måste också komma ihåg att barn inte förblir barn. Blir de omhändertagna på rätt sätt, får gå i skolan och utbilda sig, växer de upp till samhällsnyttiga medborgare som bildar familj, arbetar, betalar skatt och bidrar till den svenska välfärden.

Vill man vara krass kan man peka på Sveriges demografiska profil med stora kullar som går i pension med början just nu och kommer att behöva vård och omsorg inom en relativt snar framtid...

Artikelförfattarna pekar också på att Sverige nyligen kritiserades av FN:s barnrättskommitté för att de ensamkommande barnen inte tillräckligt snabbt fick en god man utsedd vilket FN:s barnkonvention, kräver.

Men en grundbult för att de ensamkommande asylsökande barnen ska få en chans i välfärdslandet Sverige är att kommunerna ställer upp. I dag ställer sig två tredjedelar av kommunerna vid sidan om. Detta är orimligt och ovärdigt. Sverige har råd att ta hand om de här barnen. Det är faktiskt ett anständighetskrav att vi klarar av att ge de asylsökande barn som kommer ensamma ett mottagande som är såväl värdigt som mänskligt och lever upp till barnkonventionens krav.